Mihajlović: Kako napredujemo na listi raste broj investitora 1

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izjavila je za N1 da je cilj Srbije da uđe u prvih 20 zemalja na Duing biznis listi Svetske banke. Istakla je i da se sa popravljanjem pozicije na toj listi, povećava i broj investitora koji ulažu u Srbiju.

Srbija je ostvarila skok od 12 pozicija na Duing biznis listi koja ocenjuje uslove poslovanja širom sveta. U rangiranju 189 zemalja, Srbija se nalazi na 47. mestu. Najznačajniji rezultat ostvaren je u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, gde je Srbija sa 139. mesta došla na 36.

Ministarka Mihajlović rekla je u jutarnjem programu televizije N1 da nisu samo građevinske dozvole oblast u kojojoj je ostvaren napredak, već je to učinjeno sa elektronskim plaćanjem poreza, dok je poboljšan i upis svojine u katastar, mada ističe da u tom domenu predstoji još dosta posla.

Potpredsednica Vlade kaže da je napredak na listi Svetske banke počeo od kad su predstavnici Vlade, različitih ministarstava i svih ostalih institucija koje su upućene u uslove poslovanja, poput NALED-a, USAID-a, Svetske banke, Agencije za privredne registre…Najveći problem je, kako kaže, bila “užasna administracija i birokratija” koja je odbijala investitore, i od tada se krenulo sa reformama i rešavanjem problema, poput uvođenja elektronske građevinske dozvole i sl.

Da napredak na Duing biznis listi ima efekta pokazuje podatak da je od prošlogodišnjeg poboljšanja pozicije Srbije znatno uvećan broj zahteva za izdavanjem građevinskih dozvola, što pokazuje da veći broj investitora ulaže u Srbiju, objašnjava ministarka Mihajlović.

Ona kaže i da navodi jednog od tvoraca Duing biznis liste i bivšeg bugarskog ministra finansija Simeona Đankova – da se ta lista odnosi na promene zakona i regulative, ali da ne govori da li se ti zakoni primenjuju na pravi način – nisu tačni.
“Duing biznis lista pravi se na osnovu implementiranog, onoga što se zaista realizuje. Svetsku banku ne zanima 50 ili 100 zakona koji ste doneli, već mišljenje investitora šta se primenjuje, a šta ne”, kaže gošća Novog dana.

Iako je dosta zemalja regiona i dalje ispred Srbije na Duing biznis listi, ministarka podseća da je zatekla Srbiju na 91. mestu, a da je sada u prvih 50. Cilj je, kako kaže, da Srbija bude u prvih 20 zemalja na listi.

Koridor 11 biće otvoren u narednih desetak dana

Ministarka saobraćaja kaže i da će prvih 40 kilometara Koridora 11 biti otvoreno u narednih deset dana. Svi poslovi su, kako kaže, završeni, uključujući i dva tunela na kojima se popravljala betonska podloga. Mihajlović je rekla da nema nameru da odgovara na optužbe kompanije Planum da nije tačno da je bilo problema u tunelima, već da neko hoće da ih istisne iz posla. Ona kaže da je puno učinila na tome da domaće kompanije budu ne samo podizvođači, nego i glavni izvođači na rehabilitaciji i izgradnji puteva u Srbiji, ali da o problemima sa betonskom podlogom u tunelima na Koridoru 11 postoji dokumentacija koja jasno pokazuje da nisu dobro urađeni.

Odgovarajući na pitanje kako je moguća da nadzor radova na Koridoru 11 počinje 12. januara 2016. godine, iako se ta deonica gradila od februara 2013, ministarka je rekla da je Ministarstvo tri puta upozoravalo Koridore Srbije da moraju da imaju nadzor, pre nego što je on uveden.
Nije precizirala zašto zbog toga direktor Koridora nije snosio sankcije, već je navela da će po otvaranju deonica biti urađena revizija svih radova na toj deonici, posle čega će, ukoliko se pokaže da je bilo propusta, preduzeti propisane mere. Cilj revizije, kako kaže, nije samo da se utrdi da li je bilo propusta na Koridoru 11, već da država vidi šta mora da uradi kako se to više ne bi ponavljalo.
Mihajlović dodaje da probijanje roka od mesec i po dana nije neuobičajeno kada je reč o velikim infrastrukturnim projektima, ali da bi ona volela da se rokovi poštuju, i da joj je važno da se poštuju i cena i rokovi definisani ugovorom. Najavila je i da će naredne godine biti kompletirana cela deonica Koridora 11 od Obrenovca do Čačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari