Mihajlović (SSSS): Pregovori o minimalnoj zaradi fingirani, protesti su samo posledica 1Foto: Shutterstock/Emmily

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović izjavio je danas da su pregovori o minimalnoj zaradi fingirani, a protesti su samo posledica.

Mihajlović je na panel diskusiji „Standard građana i jesen-zima 2023/2024“ u prostoru Miljenko Dereta objasnio da je trenutna cena rada reuzltat toga što država smanjuje nezaposlenost dovođenjem stranih investicija koje nisu kvalitetne i ne mogu da doprinesu povećanju prosečne zarade.

Država nas promoviše kao kvalitetnu, a jeftinu radnu snagu, naglaio je Mihajlović.

On smatra da će doći do još jednog inflatornog udara koji neće moći da amortizuje smanjenje cena proizvoda koji ne upadaju u minimalnu potrošačku korpu.

„Mi moramo da izađemo na ulice, moramo da radikalizujemo pristup ovome, jer ovakav način dalje mislim da je neodrživ. Ovo će dovesti sve nas u veliki problem već iduće godine, jer ćemo doći u inflatorni pad“, kazao je Mihajlović.

Rekao je da ga plaši da će građani u džepovima imati milijarde, a da sa njima neće moći ništa da kupe.

Naučni saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić rekao je da je promet u trgovini na malo svuda, pod naletom inflacije, ušao u negativnu zonu.

Srbija od sredine 2021. i prelaskom u 2022. godinu zaokrenula je vrlo brz rast standarda, koji je beležen od sredine 2015. godine i pod uticajem visoke inflacije zabeležila realni pad prometa, rekao je Nikolić.

Međutim, trenutni nivo prometa je dobra indikacija standarda u odnosu na 2015. godinu i čitav period pre toga, kazao je Nikolić i dodao da je standard sada viši za 52 odsto nego 2015. godine.

Predstavnik Udruženih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Ristić napomenuo je da treba ići ka tome da nema minimalne potrošačke korpe, već da postoji potrošačka korpa koja treba da zadovolji egzistencijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice.

Do sada je minimalna zarada pokrivala oko 80 odsto minimalne potrošačke korpe, rekao je Ristić i dodao da se priča kako ona sada pokriva 90 odsto, što bi bio slučaj kada bi uvećanje minimalne zarade bilo primenjeno od 1. septembra tekuće godine.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je apsurdno povećavati minimalnu zaradu za 30 odsto.

Kako je rekao, logično je da se poveća za onoliko koliki je privredni rast BDP sabrano sa inflacijom koja se očekuje.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije istakao je da će u narednom periodu nastaviti da pada standard stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari