Godišnji izveštaj o kontroli poslovanja javnih institucija, koji je državni revizor nedavno objavio, pokazao je da su u 2013. godini ministarstva na nezakonite načine potrošila milione dinara. Izveštaj, koji je u javnosti prošao relativno nezapaženo, tako je pokazao da recimo, ni Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija ni Ministarstvo privrede, nisu dobili pozitivno mišljenje DRI za svoje poslovanje.

Ministarstvo privrede je, kako se navodi, angažovalo ljude na privremenim i povremenim poslovima 228 dana duže od zakonskog maksimuma, zbog čega je nezakonito isplatilo 910.000 dinara. Još jednom licu je na sličan način isplaćena 201.000 dinara više nego što je dozvoljeno. Ministarstvo privrede nije znalo ni koliko novca treba da isplati u 2013. po osnovu subvencionisanja kamata za kredite za likvidnost i drugih zajmova po programima namenjenim podsticanju privrede.

Propust je napravljen i kada Ministarstvo nije tražilo da mu Skijališta Srbije vrate nepotrošenih 8,8 miliona dinara namenjenih razvoju turizma. Još veći propust je učinjen tako što u resoru privrede nisu uskladili potraživanja i obaveze sa Fondom za razvoj u iznosu od čak 65,7 miliona dinara.

Ministarstvo trgovine je imalo slične propuste.

Za angažovanje radnika po osnovu privremenih poslova u trajanju dužem od zakonom propisanog, ovo ministarstvo je potrošilo čak 18,5 miliona dinara. Na nezakonit način je potrošeno i 685.000 dinara za plaćanje istraživanja javnog mnjenja u vezi sa politikom zaštite potrošača i za istraživanje „stanja razvoja e-uprave u Srbiji“.

Od preduzeća Amiga je naručen posao izgradnje i projektovanja infrasturkture za emitovanje digitalnog signala, za šta je plaćeno 80,7 miliona dinara, ali Ministarstvo nije tražilo ni dobilo bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je problem u tome što službenici u državnoj administraciji nisu podvrgnuti sankcijama zbog prekršaja koje čine, te zbog toga ne strahuju od nalaza DRI. Posledica je da se isti prekršaji ponavljaju iz godine u godinu.

– Mi smo jako dugo čekali da DRI uopšte bude formirana, pa onda i da Skupština krene da razmatra završni račun budžeta, a sada imamo i kretanje ka još većem skrivanju rada vlasti. Da bismo videli promenu u kojoj će se odluke državnih revizora poštovati, potrebno je da promenimo mnoge stvari u zakonima. Jer, kako stvari sada stoje, za građane i privredu su propisane mnoge kazne u slučaju bilo kog prekršaja, dok za državnu administraciju pravih kazni ima jako retko. Konačno, imamo i sve lošije stanje u sudstvu, koje je krajnja instanca koja bi trebalo da odlučuje o prekršajima koje je pronašla DRI, što sve utiče na to da imamo stanje kakvo imamo. Zato izvršna vlast i jača sve više i nastupa bez ikakve kontrole svog rada – smatra Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, Srbiji je potrebno upravo suprotno – da se zategnu odnosi između sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, a ne da su druge dve praktično spojene u jednu – izvršnu, koja pokušava da menja stvari u prvoj – sudskoj.

– Problem je i u tome što DRI kao da ima, što bi se novinarski reklo, samocenzuru. Oni te svoje izveštaje stave na papir i urade ih kao za svoju dušu – kaže Kovačević, aludirajući na činjenicu da DRI ne vrši nikakav pritisak na vlast da postupa prema njenim nalazima niti javno ističe propuste i prekršaje koje državne institucije čine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari