epsfoto FoNet/EPS Vladimir Ognjanović

Evropska investiciona banka (EIB) je danas istakla interesovanje da „u budućnosti pruži finansijsku podršku i učestvuje u projektima Ministarstva rudarstva i energetike Srbije u oblasti unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima, stambenim zgradama i javnim objektima“.

Šefica tog resora Dubravka Đedović Handanović je navela da je danas s delegacijom EIB razgovarala o tome da preduzeće „Elektrodistribucija Srbije“ (EDS), uz podršku EU, Evropske banke za obnovu i razvoj i EIB-a, „radi na naprednom sistemu daljinskog očitavanja i postavljanja pametnih brojila“.

Po njenim rečima, to doprinosi smanjenju gubitaka u elektro-mreži i donosi značajnu uštedu struje, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

„Iz donacije EU do sada je postavljeno oko 254.000 pametnih brojila i taj broj će se udvostručiti… Obezbedili smo dodatna sredstva od EBRD i EIB za postavljanje još nekoliko stotina hiljada brojila, od kojih će direktne benefite imati građani i privreda. Želimo da naš distributivni sistem prati najsavremenija tehnološka rešenja i da do kraja decenije zamenimo najveći deo postojećih brojila“, rekla je ministarka.

Navela je da je za energetsku tranziciju veoma važna i revitalizacija hidroelektrana, na čemu se radi upravo sa EIB i ocenila da je uspešno završena revitalizacija Hidroelektrane Đerdap 1 koja je omogućila „nove zelene megavate na mreži, kao i duži i pouzdaniji rad elektrane“.

„Zajedno sa EIB radimo na pripremi tehničke dokumentacije za revitalizaciju Hidroelektrane Potpeć koju ćemo završiti tokom ove godine, dok ćemo ugovor o izvođenju radova imati u 2025. godini. Takođe, zajedno radimo na dokumentaciji za revitalizaciju Hidroelektrane Bistrica koja će početi već sledeće godine“, rekla je ona.

U saoopštenju nisu navedene procene koštanja svih pomenutih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari