Ministarstvo traži izvođača za hitno bagerovanje na kritičnim sektorima u Bugarskoj 1

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture otvorilo je pregovarački postupak bez javnog poziva za izvođenje radova na tehničkom održavanju plovnog puta Dunava u zoni odgovornosti Republike Bugarske, objavio je poslovni portal eKapija.

Vlada Bugarske prihvatila je pomoć koju je Srbija ponudila u mehanizaciji i već sledeće nedelje izvršiće se interventni bagerski radovi na Dunavu.

Podsetimo, u julu je došlo do potpune obustave plovidbe na Dunavu u sektoru „Belene“ u Bugarskoj, a potom su se u avgustu problemi pojavili na još nekoliko sektora iz delokruga bugarske nadležnosti.

– Ovaj problem otežao je obezbeđivanje energetske stabilnosti Srbije za predstojeću zimu, imajući u vidu da je za potrebe rada termoelektrana nabavljena značajna količina uglja iz zemalja u okruženju, pri čemu se najveće količine dopremaju vodnim putem, odnosno rekama Dunav i Sava iz Bugarske i Rumunije – stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Pored uvoza uglja, dodaje se, obustava plovidbe na Dunavu u Bugarskoj prouzrokovala je i prekid dopreme značajnih količina pre svega evrodizela iz Luke Konstanca do Srbije.

– Ovaj problem se dodatno može produbiti ukoliko se ne obezbedi plovnost Dunava na nizvodnom delu u Bugarskoj. Dodatno, i značajne količine poljoprivrednih proizvoda (procenjuje se blizu milion tona) planiraju se za izvoz Dunavom do luke u Konstanci, kao i određene količine veštačkog đubriva, dok je potrebno obezbediti i stabilnost u dopremi sirovina za rad železare u Smederevu, koja velike količine koksa i drugih sirovina doprema Dunavom iz smera Luke Konstance – objašnjava se.

Posao osposobljavanja vodnog puta Dunavom procenjen je na 208,33 miliona dinara, navedeno je u pozivu. Dodaje se i da srpsko Ministarstvo i Ministarstvo transporta i komunikacija Bugarske pristupaju hitnom potpisivanju Sporazuma o saradnji u tehničkom održavanju plovnog puta Dunava, kojim se srpska strana obavezuje da izvede radove bagerovanja plovnog puta, odnosno obezbedi tehničku mehanizaciju potrebnu za izvođenje radova, kao i da obezbedi sredstva potrebna za njihov rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari