Misija Međunarodnog monetarnog fonda, predvođena Zuzanom Murgasovom, juče je održala plenarni sastanak u Narodnoj banci Srbije sa guvernerkom centralne banke Jorgovankom Tabaković, potpredsednikom Vlade i ministrom rada Jovanom Krkobabićem i ministrom finansija Mlađanom Dinkićem. Iako nije saopšteno o čemu je bilo reči na sastanku, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će primarna tema razgovora biti makroekonomska situacija i sklapanje novog aranžmana sa Fondom.


Ipak, na sajtu MMF-a se navodi da se ova organizacija neće angažovati na pregovorima o aranžmanu, već se kao cilj posete navodi samo procena makroekonomskih izgleda, a NBS navodi i da će se razgovarati o uticaju izmena zakona o NBS na vođenje monetarne politike.

Kako saznaje Danas, MMF je naročito zainteresovan da vidi kakvi su konkretno planovi nove vlade i kako ona vidi budžet za narednu godinu, a u tehničkim razgovorima prethodnih dana, predstavnici Fonda su posebno bili zainteresovani za procenu rasta BDP-a u 2013. i za rezultat koji će biti ostvaren ove godine.

Prema određenim analizama, koje će biti predmet razgovora, Srbija će 2012. završiti s padom privredne aktivnosti od dva do 2,5 procenta, ali bi zato već sledeće godine mogla da ostvari rast od tri, a možda i četiri odsto, zahvaljujući niskoj bazi iz ove godine, „izvozu Fijata, početku izgradnje Južnog toka i neuporedivo boljoj poljoprivrednoj sezoni koju ćemo verovatno imati u poređenju sa ovogodišnjom“, kako navodi naš sagovornik, angažovan u razgovorima.

Prema njegovim rečima, ova poseta MMF-a je dobrim delom kurtoazne prirode, s ciljem da se predstavnici Fonda upoznaju s novim vlastima, ali ako srpska strana bude insistirala na tome, razgovaraće se i o novom aranžmanu. Ipak, naš sagovornik smatra da to u velikoj meri zavisi od toga da li će Vlada uspeti da obezbedi alternativno finansiranje iz Rusije, Kine ili Azerbejdžana o kojima se govori ili ne. U prvom slučaju, Srbija će biti znatno relaksiranija u svojim odnosima sa MMF-om, dok će u drugom skoro sigurno morati da traži novi aranžman.

Ako do novog programa ne dođe, to bi moglo da stvori probleme vlastima u povlačenju kredita od drugih međunarodnih finansijskih institucija, koji kao uslov imaju nastavak saradnje sa MMF-om, ali naš sagovornik podseća da je Hrvatska takođe bila u takvoj situaciji, ali da je i posle odluke da ne ulazi u aranžman i dalje mogla da koristi kredite i Evropske investicione banke i Svetske banke, „tako da taj uslov nije baš tako nepremostiv“.

Tabakovićeva je u petak izjavila da očekuje da će Srbija postići aranžman sa MMF-om do kraja ove godine „jer je to neophodno zbog kreditnog rejtinga zemlje i premije rizika“.

S druge strane, Saša Đogović, saradnik IZIT-a juče je ocenio da bi novi program mogao da bude sklopljen početkom sledeće godine, pošto prethodno „Vlada pokaže svoju ozbiljnost u sređivanju javnih finansija“.

Misija MMF-a posetu Beogradu završava u petak 14. septembra, kada će, kako je objavljeno, svoje stavove i preporuke izneti u pisanom saopštenju.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a iz predostrožnosti zaključen je u septembru prošle godine, ali je zamrznut već u februaru ove, pošto je državni budžet znatno probio dogovorene okvire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari