Nemam ništa protiv da Savet za borbu protiv korupcije dostavi našoj centrali u Londonu svoj izveštaj o načinu na koji vidi da je beogradska kancelarija King sterdža uradila procenu vrednosti zemljišta Delreala u Bloku 53 na Novom Beogradu. Ali, o tom izveštaju Saveta kao i tvrdnji novinara da je veštačenje urađeno u korist Miškovića ili bilo koga drugog, mogao bih da govorim tek kada bi neko ko komentariše našu profesionalnu i nezavisnu kuću, u svojoj karijeri posedovao makar jednu urađenu procenu nepokretnosti po prihvaćenim standardima. Tvrdnja da tih 16 hektara vredi više od 50 miliona evra bila bi realna samo ukoliko bi postojao investitor sa ponudom pomenute ili priblizne cifre – izjavio je za Danas Srđan Vujićić, direktor King sterdža za Srbiju i dodao da je procena zbog koje su dospeli u javnost urađena na osnovu Crvene knjige standarda Kraljevske nekretninaške komore iz Londona (The Royal Institution of Chartered Surveyors ).


Prema rečima Nebojše Nešovanovića iz iste kuće, koji je radio tu procenu vrednosti, ona je u potpunosti usaglašena sa uputstvom iz uredbe o konverziji prava korišćenja u svojinu nad građevinskim zemljištem.

– Uz svu dokumentaciju koju je Savet za borbu protiv korupcije priložio, nedostaje samo potvrda Direkcije za građevinsko zemljište da je Delreal platio nadoknadu za uređenje, koje se ne smatra relevantnim izdatkom u ovoj proceduri i naknadu za pribavljanje zemljišta, što je, po Uredbi, trošak koji se klijentu priznaje prilikom konverzije. U konkretnom slučaju, Delreal je platio Direkciji iznos koji je, posle revalorizacije dostigao oko 900 miliona dinara ili devet miliona evra. Zabunu je, možda, izazvala činjenica da je firma u međuvremenu promenila vlasnika, ali Uredbom je precizirano da se priznaju izdaci samo poslednjeg vlasnika, a on je prilikom kupovine firme uplatio gotovo identičan iznos, za oko deset odsto manje, i to bi moralo da se prizna – objasnio je za Danas Nešovanović i dodao da papir koji je izostavljen u javnoj prezentaciji slučaja dokazuje da je država naplatila to zemljište.

Podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije je pre dva dana objavio da je Miškovićeva firma Delreal dobila pravo korišćenja oko 15 hektara građevinskog zemljišta u Bloku 53 na Novom Beogradu, a u postupku licitiranja bilo je naznačeno da će ga koristiti za izgradnju magacinskih i drugih sadržaja. Prema tadašnjem zakonu, rok za početak gradnje bio je tri godine, što je ušlo i u ugovor sa Delrealom, ali na tom prostoru nije nikao nijedan objekat. „Očigledno, ta firma je imala privilegovan položaj jer je znala da joj zbog toga zemljište neće biti oduzeto i da će moći da ga pretvori u vlasništvo“, zaključila je Verica Barać, predsednica Saveta. Ona tvrdi da je u proceduri konverzije, Poreska uprava bila dužna da utvrdi tržišnu vrednost zemljišta, ali je to prepustila konsultantskoj kući King sterdž koja je procenila da kvadrat na toj lokaciji vredi 5.350 dinara, odnosno da bi za oko 16 hektara trebalo izdvojiti osam miliona evra. Međutim, iznos koji Poreska uprava uzima kao osnovicu za prenos apsolutnih prava u Bloku 53 višestruko je veći i iznosi 39.560 dinara, odnosno prema toj skali cena bila bi oko 58 miliona evra.

U Poreskoj upravi kažu za Danas da se, prema Uredbi, za utvrđivanje prometne vrednosti građevinskog zemljišta u postupku konverzije, kao osnovica koriste podaci dobijeni „u postupku utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava za promet istog ili sličnog građevinskog zemljišta na tržištu, u okviru iste ili slične urbanističke zone, u poslednjih godinu dana“. Nema, međutim, objašnjenja zbog čega se ta metodologija nije koristila i u ovom slučaju.

Nismo uspeli da saznamo ni zbog čega je gradska vlast uopšte razmatrala konverziju zemljišta za Delreal, kada je pravo korišćenja, koje je osnov za tu proceduru, firmi davno isteklo, jer ništa od objekata na tom prostoru nije izgrađeno. Naime, gradski sekretar za imovinsko pravne poslove Petar Živanović, koji je Delrealu i potpisao rešenje o konverziji bez nadoknade, juče je, prema rečima sekretarice, „celoga dana bio na sastanku van zgrade“, a na mobilni telefon nije se javljao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari