Protest mlekara u Šapcu i Mrčajevcima završen, ne odustaju od zahteva 1Protest proizvođača mleka u Šapcu Foto: K.V. /Danas

Više stotina proizvođača mleka, koji su nezadovoljni ishodom pregovora sa predstavnicima države oko visine premija i subvencija za mleko i krave, protestovali su danas blokadom glavnih saobraćajnica u Šapcu i Mrčajevcima.

U Šapcu proizvođači su blokirali most na ulazu u taj grad, a u Mrčajevcima je bila blokirana raskrsnica Mrčajevci-Kraljevo-Čačak, što je zagušilo saobraćaj na tim deonicama.

Proizvođačima mleka danas se niko od predstavnika vlasti nije obratio, incidenata nije bilo, policija koja je obezbeđivala skup nije intervenisala, protest je završen u 15 sati.

Proizvođač mleka Dejan Trajković rekao je danas da poljoprivrednici ne odsutaju od zahteva da država podigne premiju za mleko na 20 dinara po litru i poveća subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara.

„Tražimo da se donese set urgentnih mera za normalizaciju proizvodnje mleka, a zatim i dugoročne mere za opstanak ove grane stočarstva“, rekao je Trajković, čije se domaćinstvo bavi proizvodnjom mleka.

Proizvođači mleka su u protekli petak razgovarali o njihovim zahtevima sa premijerkom Anom Brnabić, ministarskom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković, ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Tomislavom Momirović, predstavnicima mlekara i trgovinskih lanaca, ali nisu zadovoljni ponudom vlasti da premija ostane 15 dinara po litru koliko je iznosila i prošle godine, a da se subvencija po grlu poveća sa 25.000 na 30.000 dinara.

Država je, nekoliko dana pre tog sastanka, uvela prelevman na uvoz mleka od 15 dinara po litru i 30 dinara po kilogramu za više vrsta kačkavalja.

Trajković je rekao da je za stočare prihvatljiva visina prelevmana na uvozno mleko od 15 dinara po litru, a da prelevman na kačkavalj od 30 dinara po kilogramu ne znači „ništa“ i da bi morao da iznosi najmanje 350 dinara po kilogramu.

Nerazumno je, kako je rekao i da se prelevmani uvedu samo na uvoz mleka i kačkavalja iz zemalja EU, jer se ti proizvodi mogu uvoziti iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, pošto u nekima od tih država mlekare imaju pogone i mogle bi samo da promene pravac uvoza.

Prema njegovim rečima zaštitne mere morale bi se uvesti za mleko i sve proizvode od mleka iz svih država.

Trajković je rekao da je država odbila njihov zahtev da uvede minimalnu otkupnu cenu mleka, jer mlekare ucenjuju proizvođače u ruralnim sredinama, gde nema konkurencije i mleko otkupljuje samo jedna mlekara. Argument države je, kako je rekao, da ne može da reguliše tržište.

Dodao je da su, zahvaljujući dozvolama države, mlekare i trgovački lanci prethodnih meseci, zbog nestašice mleka krajem prošle godine, uvezle ogromne količine i sada su, na najavu da će premija ostati 15 dinara po litru mleka, kao i prošle godine, počele da smanjuju otkupne cene čak i do 25 dinara po litru. On je rekao da je maksimalna otkupna cena litra mleka oko 70 dinara, a da je u prodavnici skoro tri puta skuplje.

Trajković je rekao da je ponuda države da sa 100.000 dinara subvencioniše kupovinu junica radi obnavljanja proizvodnje mleka besmislena jer u uslovima kada se proizvodi mleko sa gubitkom niko neće širiti proizvodnju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je od 1. decembra 2021. godine do istog dana 2022. godine, broj goveda smanjen 6,9 odsto, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2012–2021) ukupan broj goveda manji je 11 odsto.

Trajković je rekao da, ukoliko država ne ispuni zahteve, da će se protest radikalizovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari