MMF: Privredni rast Srbije snažan, javni dug pada, inflacija niska i stabilna

Mali: Saradnja sa MMF doprinosi stabilnom rastu ekonomije

Ostavite komentar


  1. Kada procitate sve ovo sto je izreceno od strane srpskih zvanicnika, moze da vam se ucini da se radi o nekoj razvijenoj zemlji. Nazalost, radi se samo o zamagljivanju istine. Projektovani rast od 3,5% se bazira na rastu gradjevinarstva zbog infrastrukturnih projekata. I na novim investicijama. Ovi projekti se finasiraju iz ino kredita, tako da se javni dug povecava, a ne smanjuje se. Zapazio sam reci gosta koji kaze: ako se ne realizuju investicije…, sto je znak da zbog zastoja u priblizavanju EU neke investicije dolaze u pitanje. S obzirom I na lose prognoze za poljoprivredu, nije jasno kako ce se stici do projektovanih stopa rasta za ovu i narednu godinu. Trziste kapitala (berza) je u ocajnom stanju I verovatno je medju najlosijim u Regionu. Drzavu, zbog propalih banaka, tuze mnogi investitori (prilicno ih je iz EU), tako prvo treba to resiti, ako hocemo da bude prometa na Beogradskoj berzi. Poreska uprava ne ispunjava zakonsku obavezu da objavljuje dva puta godisnje spiskove najvecih duznika. Jedno vreme je bio izgovor promena softvera (!?), a sada se smislja neki novi. Tu se kriju velika nenaplativa potrazivanja od banaka i preduzeca u stecaju, pa valjda nije u redu da se uznemirava javnost. U svakom slucaju, jos smo jako daleko od uredjenih javnih finansija, a ovo sto pricaju nasi zvanicnici je ono sto bi oni voleli da jeste…

  2. Samo je Mali zaboravaio da je „rast“ BDP najviše uticala prodaja +200 privrednih subjekata, doznake gastarbajtera, preprodaja opljačkanih stanova devedesetih, bespovratna sredstva iz pristupnih fonodova EU koja se potkradaju sa stranim „izvođačima radova“ i naravno milijardu dolara kredita uzetog od Kine. A ovogodišnji „rast“ se očekuj od stranih firmi koje iznose porfit, i uzeta sva kredita od Kine koje je Vučić najavio u Pekingu od 1.6 milijardi evra. Pri tome BDP po stanovniku Srbije je 12 puta manji od prvog u evropi a 7 puta manji od proseka svih 28 zemalja evrope. Metaforički Mali najavljuje da će bednicma koji imaju dvadeset zrna pirinča za ceo dan dati još jedno zrno, da se „najedu i vesele“

      1. @skorpion47
        Vesna Rovcevic je iznela podatke koji pokazuju drugu stranu medalje. Resenje sigurno nije davanje ogromnih subvencija stranim investitorima za srafciger industriju i kineske uslove rada.

    1. Ovome što ste naveli treba dodati da su Vučić i SNS uvećali dug Srbije sa 14,7 mlijardi na 26 milijadi sa ovim kineskim kreditom, da smo po BDP-u po glavi stanovnika na 42. mestu od 51 zemlje Evrope (računajući i Kosovo), da je dans dug prema BDP-u veći nego što je bio 2011. (jer naprednjaci imaju onu floskulu „jel znate šta smo mi nasledili“), da je prosečna stopa rsta BDP-a u poslednjih 7 godina Vučićeve vlasti 1,37%, (po čemu smo najgori u regionu i jedni od najgorih u Evropi), a da je od 2001. do 2009. (do početka svetske ekonomske krize bila 6%), da je najveća stopa rasta BDP-a Vučića i SNS-a bila prošle godine 4,3%, a da je najmanja stopa rasta BDP-a od 2001. do 2009 (do početka SEK-e) bila 4,4% 2003- godine kada je ubijen Đinđić i imali 3 meseca vandredno stanje. Da napomenem da smo 2004. godine imali 9% stopu rasta BDP-a, 2002. je bila 7,1%, 2007. 6%, 2005. 5,5%, 2008. 5,4%. Vesna hvala što doprinosite razvejavanju SNS laži i manipulacija.

  3. Koliko su besramne laži o „uspesima“ može da posluži primer „prosečnih plata“. Da su stvarno prosečne plate 54000 dinara, kada se pomnoži sa podatkom Penzijskog i invalidskog osiguranja o broju osiguranika koji uplaćuju doprinose, penzioneri bi mogli samo na osnovu uplate za PIO osiguranika da imaju 25 procenta veće penzije, Što je veća notorna laž, to sve više ekonomista spušta glavu i ne reaguje na elementarne laži koje se mogu videti bez računanja

  4. Primetite da MMF ne pominje prezaduzenost Srbije. Nije ih briga sto je srpski dug pod Vucicem povecan za 120% u odnosu na onaj koji je nasledio od ‘Zutih’.
    Nije ih briga za masovna iseljavanja, bedne minimalce, populaciju koja izumire … bitno je da se ‘Baja’ zaduzuje k’o mutav i da je uvek spreman da skrese penzije i poveca poreze ako mu pofali para da isplati nove rate na kredite.
    Zato je tu ‘Lazard’ da nam ‘pomogne’. Sabrace sve srpske dugove koji ne mogu da se plate i prodati ih za deset-para-po-dinaru, na sekundarnom lihvarskom trzistu dugova, koji ce onda zauvek proganjati svaku buducu vlast u Srbijida naplate taj dinar, ali sa kamatom – a ne za onih 10 para za kojih su ga kupili! Time prodaju sve one koji jos nisu pobegli iz Srbije u MMFov ‘Duznicki Zatvor’, za vuciceve dugove!
    Za to se kod MMFa dobija ‘cista petica’! Zna to cipuljicki mutavko … tesko onom ko od njega i MMFa nasledi srpsku ekonomiju!

    1. Ti ne razumeš da je MMF angažovala Vučićeva vlada u momentu kada je Srbija bankrotirala jer javni dug 30.aprila 2014 bio 23.05 milijarde evra, napravljena šteta zbog nemara posle zamalo izbegnutih poplava 2012, nije uloženo 30tak miliončića u popravak nasipa i kanala, nego smo imali štetu od ~4 milijarede evra (zvanično 1.7). Niko nije hteo više da daje kredite osim BinZajeda milijardu „kao poklon“ (sa 300 miliona kamate da sevrati) i tada je Vučić pozvao MMF koji je finansijskom inekcijom 1.4 milijarde evra spasao Srbiju od bankrota. Tada je MMF onome ko ga je zaposlio Vučiću predložio da smanij plate i penzije koje su povećane uzimanjem kredita od 2008-2014, i naložio rasprodaju privrede, obrdive zemlje i rudong bogatstva, obzirom da nesposobna naprednjačka vlast je uzela kredita od 2012-2014 sa Dačićem kao predsednikom vlade 6.58 milijardi evra novih kredita. Od tada je Vučić (kako se sam hvali) prodao 200 a lično 100 privrednih subjekata. MMF ne radi za stanovnike Srbije nego za Vučićevu administraciju koja za svoju nepsosobnost vidi kao jedino rešenje rasprodaju teritorija, privrede, obradive zemlje, jer treba isplatiti svojim glasačima penzionerima 4.5 milijardi evra godišnje, a nema se odakle osim rasprodajom. Sve pruge, putevi i trotoari (koji su izgrađeni po najvećim cenama) su bespovratina sredstva iz pristupnog fonda EU iz kojeg su Vučić i Dačić dobili 1.5 milijardi evra da potroše do 2020 posle potpisivanja „briselskog sporazuma“ 2013. kojim su potvrdili da se odriču teritorije Kosova i Metohije. Da MMF radi za stanovnike Srbije, prvi savet bi im bio da pohapse Vučića, Dačića, Brnabićku celu vlasu i režimske poslanike zajedno sa režimskim lokalnim samoupravama. Jasnije?

  5. Лепо је то што ће БДП у наредне 4 године да порасте 20%, али колико то номинално износи по глави становника и колики је БДП у односу на суседне земље?

  6. Dokle vise sa LAZIMA!? Narod nezaposlen, plate 200 evra. Obecavate i pricate 7 godina o tom rastu.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.