Mnogi mali proizvođači mleka neće preživeti, sve manje krava u Srbiji 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Proizvođači mleka u Srbiji tvrde da su u nikad lošijem položaju, pred bankrotom, a njihove molbe da se poveća otkupna cena po litri mleka ostale su neuslišene i na poslednjem sastanku koji su pre nekoliko dana imali sa otkupljivačima i Ministarstvom poljoprivrede.

Mlekare im za litar mleka plaćaju od 32 do 44 dinara po litri mleka, u zavisnosti od masnoće, ali oni više, kako tvrde za Danas, ne mogu da zarade ni sa 60 dinara po litri. Sa tim bi bili na nuli.

“Tražili smo da nam daju 60 dinara, plus PDV po litri, a ono što su oni nama ponudili bilo je neko povećanje od 20 odsto od cene koja je bila aprila prošle godine. A tada se plaćalo 34 do 35 dinara plus PDV. To znači da dobijemo par dinara više, to nam ništa ne znači”, kaže za Danas Goran Volarov iz Bašaida koji ima 90 krava muzara.

S takvom ponudom, kako kaže, toliko su bili potcenjeni da su sa sastanka izašli napolje.

On je po litri u martu dobio 43 dinara, dok je Zoran Kotarac iz Slankamena, čije krave dnevno proizvedu od 700 do 1.200 litara mleka, u poslednjoj isplati od Imleka dobio 40 dinara po litri.

“Broj grla u Srbiji samo se smanjuje, sve cene rastu, samo otkupna cena mleka ne raste. I to što država daje, ne treba ništa da daje, ono što mi tražimo jeste da nam se plati ono što smo zaradili”, kaže Kotarac.

On napominje da bez 60 dinara oni ne mogu da proizvedu litar mleka, da ga koncentrat do skora koštao 44 dinara plus PDV, a da je sada 53 dinara plus PDV.

“S cenom od 55 do 60 dinara bili bismo na nuli, ovako smo na gubitku. Cena mleka je pre deset godina bila 32 do 33 dinara, sada dobijamo 40 dinara i to ne svi i dalje se od nekih proizvođača uzima za manje. A sve ostale cene rastu, pogledajte druge mlečne proizvode koliko su poskupeli”, ističe Kotarac.

U Imleku, koji je jedan od najvećih oktupljivača mleka u Srbiji za Danas kažu da je prosečna neto otkupna cena mleka njihove kompanije zaključno sa martom 2022. bila više od 40 dinara po litri mleka.

“Od 1. aprila otkupna cena mleka je dodatno povećana”, kažu za Danas u Imleku.

Iz godine u godinu smanjuje se broj goveda i krava u Srbiji, prošle godine u Srbiji bilo je nešto više od 850.000 goveda, pet odsto manje u odnosu na desetogodišnji prosek, tri odsto manje nego godinu dana ranije.

Država proizvođačima od septembra daje 10 dinara po litri premije, dobijaju 25.000 dinara po grlu godišnje, a mogu da koriste i pravo prečeg zakupa zemljišta, kao i 50 odsto sredstava za opremanje farme i opremu.

Uprkos tome, proizvođači su svesni da mnogi mali neće moći da izdrže i prežive. Problem kog su svesni i oni koji imaju nekoliko krava, ali i oni koji imaju mnogo više jeste nejedinstvo među proizvođačima, znaju da im je potrebno više da bi mogli da nastupe sa bolje pozicije i izbore se za bolje uslove.

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski kaže da stočarstvo u Srbiji nema šanse da preživi ako ne bude kompletne reforme i da je ogromna sreća što još nismo u EU jer po njihovim standardima mnoge stvari bile zabranjene. Trenutno, kako kaže, stojimo na krovu, a ne na temeljima kuće, kako bi trebalo.

“Na jedan evro uložen u kravu, državi se vraća osam evra. Ako to nije dobra investicija, ne znam šta je”, ističe Bugarski i napominje da bi zbog toga osim reforme, bila potrebna i jaka nacionalna krovna organizacija koja bi profesionalno radila i pružila ruku podrške farmerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari