Moja prva plata: Država dovela master studente u problem - promenila pravila posle potpisanih ugovora? 1Foto: Pixabay/CUsai

Pojedini učesnici programa Moja prva plata sa kojima je država potpisala ugovore o stručnoj praksi morali su da odustanu od učešća jer ne ispunjavaju uslove, što su saznali kada su već počeli da rade.

“Nakon više od mesec dana od početka programa Moja prva plata filijale Nacionalne službe za zapošljavanje dobile su dopis da pojedini kandidati ne ispunjavaju uslove za učešće u ovom programu, iako su ugovori već potpisani, a kandidati obavljaju poslove za koje su se i prijavili”, kaže jedna od sagovornica za Danas.

Problem je, kako ističe, nastao kod učesnika programa koji pohađaju master studije, te imaju status studenta.

Međutim, ni u Javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje ni na sajtu mojaprvaplata.rs ne pominje se da kandidat ne sme pohađati master studije da bi mogao da učestvuje u programu.

Naime, u sekciji na sajtu gde su najčešća pitanja i odgovori na njih na pitanje o tome da li mogu da studiram i prijavim se na program piše:

„Redovni učenici i studenti osnovnih studija do navršenih 26 godina života ne mogu biti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u statusu nezaposlenog, tako da ni prijava na Program nije moguća.”

Osim što se ovde ne pominju master studije, jedino pitanje u vezi sa studijama na Obrascu za prijavljivanje na evidenciju elektronskim putem, kako kaže, jeste: Da li ste redovan učenik, odnosno student više škole i osnovnih studija? To znači da ni tu nije naznačeno pitanje u vezi sa master studijama.

U Javnom pozivu za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata, koji je tokom prošle godine raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje navodi se da nezaposleno lice može učestvovati u programu ako se nalazi na evidenciji nezaposlenih NSZ, ima najmanje srednje obrazovanje i do navršenih 30 godina na dan prijave za učešće u Programu.

Među uslovima koje NSZ ističe jeste da kandidat nema radnog iskustva stečenog na poslovima u okviru nivoa obrazovanja na kojima će se osposobljavati, odnosno ima stečeno radno iskustvo kraće od šest meseci, kao i da nema položen stručni ispit za poslove u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkuriše.

Jedan od uslova za prijavu je bio i da ranije nije bio deo programa „Moja prva plata“ i da u periodu od šest meseci pre objave javnog poziva nije bio u radnom odnosu kod izabranog poslodavca.

Sagovornica Danasa kaže i da je prilikom prijavljivanja na evidenciju NSZ uputila pitanje nadležnoj filjali da li uz potrebnu dokumentaciju treba da dostavi i uverenje o upisanoj godini master studija, na šta joj je odgovoreno da to uverenje nije potrebno.

“Umesto da pomogne mladim ljudima da brže dođu do posla i stručno se osposobe, ovakvim postupanjem država to samo otežava. Kako god da se provera kandidata završi, ključno pitanje koje se postavlja je, ako kandidati navodno ne ispunjavaju uslove za učešće u programu, zašto provera njihovog statusa nije izvršena na vreme, pre potpisivanja ugovora”, ističe sagovornica Danasa.

U NSZ za Danas kažu da u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, član 2. stav 3, nezaposlenim se ne smatraju studenti osnovnih studija do 26 godina života i ne mogu se uključiti u program „Moja prva plata“, kao ni u druge mere aktivne politike zapošljavanja.

“Lica koja ne spadaju u pomenutu kategoriju, među kojima su i studenti master studija, mogu biti prijavljena na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje i mogu biti uključena u program ukoliko ispunjavaju sve uslove propisane Javnim pozivom za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“”, ističu u NSZ.

U javnom pozivu, između ostalog, ističe se da program traje devet meseci, da se tokom njega ne zasniva radni odnos kao i kolike su mesečne naknade za one koji u njemu učestvuju.

Za one sa srednjim obrazovanjem mesečna plata je 25.000 dinara, dok oni sa visokim dobijaju 30.000 dinara mesečno.

Kandidati su se prijavljivali za program tokom oktobra prošle godine, bilo ih je više od 17.000 na 10.000 radnih mesta kod 1.700 poslodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari