Momirović: Kina drugi po veličini investitor u Srbiju 1foto FoNet/MUST

U periodu od 2014. do 2023. godine direktne strane investicije iz Kine u Srbiju iznosile su oko 5,5 milijardi dolara što tu zemlju svrstava na listu 10 najvećih investitora u srpsku privredu, a pojedinačno posmatrano Kina se nalazi na drugom mestu, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Momirović je, nakon održanog 11. zasedanja Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, rekao da se dolaskom značajnih kineskih kompanija u Srbiju, koji investiraju u sektore rudarstva i energetike, kao i auto industriju, konstantno unapređuje investiciona i trgovinska saradnja koja postaje motor daljeg jačanja ekonomskih veza dve zemlje.

„Snažno radimo na podršci i promovisanju ekonomskih šansi u Kini, a pre svega kada se radi o kompanijama u sektoru poljoprivrede, agro industrije, farmaceutske industrije i mašinske industrije, jer ova prilika nije prilika koja je ograničena na nekoliko godina. Ova prilika će doneti milijarde evra ekonomske razmene u narednim decenijama“, konstatovao je Momirović.

Tokom zasedanja Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Momirović je naglasio da se primena trgovinskog sporazuma sa Kinom očekuje kada se ispune sve zakonske procedure u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari