Moskva može da se nosi sa embargom na zabranu izvoza nafte? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Rusija će moći da se nosi sa zabranom izvoza nafte u Evropsku uniju, ali pod uslovom da Azija i posebno Kina i Indija, nastave kupovati njeno “crno zlato”, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Ruski izvoz vratio se već u aprilu na nivo pre invazije, zahvaljujući potražnji iz Azije, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije. Sveukupno je prema podacima kompanije Petro-Lodžistik, izvoz ruske nafte morskim putem u Aziju skočio od početka godine za najmanje 50 odsto.

U januaru, pre invazije, oko 1,5 mb/d poslato je direktno u Aziju. Ruska nafta, kako se navodi, pritom se ukrcava na tankere Aframaks ili Suecmaks koji nose manje od miliona barela i na moru se prebacuje u veća plovila koja mogu primiti dva miliona barela, što čini dostavu isplativijom.

Pomorski izvoz samo je deo ukupnog izvoza iz Rusije. Uključujući snabdevanje naftovodima, ukupan izvoz ruske nafte i proizvoda porastao je u aprilu na nešto iznad osam miliona barela dnevno, što je na nivou od pre invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari