Mreža za restituciju: Država nije procenila vrednost zemljišta, koje je poklonila konverzijom 1Foto: Shutterstock/DifferR

Ministarstvo finansija nije radilo procene vrednosti građevinskog zemljišta koje se kroz konverziju prava korišćenja u pravo svojine, otuđuje iz svojine države Srbije u korist trećih lica, navelo je to Ministarstvo u odgovoru Udruženju građana za povraćaj oduzete imovine „Beograd“, u okviru Mreže za restituciju u Srbiji, koje je zatražilo te podatke.

U saopštenju Udruženja navedeno je i da ga je Ministarstvo finansija u tehničkom mandatu, uputilo na Poresku upravu, koja je u sastavu tog Ministarstva, u vezi sa informacijama da li su sticaoci svojine podnosili poreske prijave radi plaćanja poreza na poklon koji im Srbija „velikodušno prenosi“, kao i koliko je poreza po tom osnovu naplaćeno.

„U odgovoru Ministarstva građevinarstva od 29. januara, koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja su podnela zahteve u proteklih šest meseci, navodi se da je pozitivno obrađeno 503 podneta zahteva, 54 zahteva ne poseduje potrebnu dokumentaciju, dok je negativno rešeno 68 zahteva“, navela je Mreža.

U saopštenju Ministarstva građevinarstva u tehničkom mandatu dodaje se da je u daljoj obradi još 823 zahteva.

U međuvremen, Mreža je, kako je navedeno, došla do saznanja o mnogim „zvučnim lokacijama“ na kojima su povlašćeni investitori dobili na poklon državno građevinsko zemljište, shodno odredbama Zakona o konverziji uz naknadu iz 2015. godine, mnogo pre stupanja na snagu izmena Zakona o planiranju i izgradnji iz avgusta 2023. godine i to naročito na teritoriji Grada Beograda.

Kako se, svakim davanjem državne svojine bez naknade, navela je Mreža, „samo određena lica stavljaju u privilegovani položaj, ne samo nesrazmernim bogaćenjem, već i ojačavanjem monopolskih položaja, što predstavlja višestruko oštećenje budžeta Srbije, lokalnih samouprava i budžetskog fonda za restituciju“, Mreža će poslacinima novog saziva Skupštine Srbije, odmah nakon konstituisanja, podneti odgovarajuću inicijativu.

„Inicijtiva će biti upućena radi usklađivanja spornih odredbi Zakona o planiranju i izgradnji sa civilizacijskim tekovinama slobodnog tržišta, ukidanja nasleđenih monopola iz vremena komunističke vladavine i umanjenja nesrazmernog bogaćenja grupe povlašćenih lica, na štetu svih ostalih građana Srbije i same države Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari