Na kraju zime rezerve gasa EU biće dvostruko veće nego 2022. 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Evropska unija je uspešno prebrodila zimu, međutim potrebno je još puno rada kako bi se zaštitila buduća energetska sigurnost, izjavila je komesarka EU za energetiku Kadri Simson nakon sastanka ministara energetike i transporta EU, prenosi “Bilten” Agencije za energetiku Srbije pozivajući se na Euractiv.

Sastanak je uključivao rasprave o tome kako zaštititi energetsko tržište EU i osigurati snabdevanje Evrope za sledeću zimu i kasnije, kao i razmatranje razvoja konkurentnog i klimatski prihvatljivog transportnog sistema. Prema rečima Simson, Evropa će verovatno završiti grejnu sezonu s više od 50 odsto punim skladištima gasa, otprilike dvostruko više nego prošle godine.

Obnovljivi izvori bili su ključni za zamenu ruskog gasa, s gotovo 50 gigavata novih kapaciteta instalisanih prošle godine. Prema podacima Eurostata, evropske zemlje su smanjile potrošnju gasa za 20,1 odsto u poređenju s prosekom istih meseci između 2017. i 2021. Još jedna mera koja je pomogla u zaštiti Evrope bilo je smanjenje potrošnje gasa. Prošle godine, EU opredelila se za smanjenje potražnje za gasom od 15 odsto, ali je naknadno premašila taj cilj, postigavši smanjenje od gotovo 19 odsto rekla je Simson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari