"Nadležni moraju da garantuju da nema pukotina u potpornom zidu u Grdeličkoj klisuri": Poslanica SSP iz Niša Jelena Milošević za Danas 1Foto: Privatna arhiva

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) iz Niša Jelena Milošević pita Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i Aleksandra Antića, direktora “Koridora Srbije”, da li su građani opravdano uznemireni, nakon što su videli fotografiju objavljenu na Tviteru i drugim društvenim mrežama na kojoj se vidi kako je napukao potporni zid u Grdeličkoj klisuri.

“Vesić i Antić moraju da garantuju građanima da je bezbedan taj deo auto-puta ka makedonskoj granici. Zahtevam od nadležnih odgovore na pitanja šta oni preduzimaju povodom činjenice da je u nekoliko navrata prošle i pretprošle godine došlo do klizišta na jednom od potpornih zidova na tom delu puta od Niša do Vranja, odnosno na Koridoru 10”, kaže poslanica.

Ona kostatuje da nije dovoljno da “Koridori Srbije” izdaju saopštenje u kojem tvrde da nema pukotina i da je taj deo auto-puta potpuno bezbedan.

“U subotu sam obišla taj deo puta, videla da neke pukotine postoje, ali, naravno, da nisam stručna da procenim da li ugrožavaju bezbednost. Tamo sam zatekla neke ljude, za koje pretpostavljam da su došli u kontrolu. Ipak, nije mi jasno zašto novoizabrani ministar Vesić i direktor Antić nisu obišli taj potporni zid”, kaže Milošević.

Prema njenim rečima, na tom delu puta rađen je ponovo i asfalt jer je popucao, a slično se u klisuri desilo i po svečanom otvaranju puta za saobraćaj.

“Projektni planovi za Koridor 10 su menjani 11 puta, pa pitam nadležne ko će sve to da plati i da odgovara zbog svega što se dešavalo. Čak su u jednom trenutku inspektori Bezbedonosno-informativne agencije nadgledali radove na tom putu”, objašnjava poslania SSP.

Međutim, “Koridori Srbije” su saopštili da je dežurna ekipa inženjera utvrdila da na trasi auto-puta nema nikakve pukotine na potpornim zidovima u Grdelici

“Sve kosine su potpuno stabilne. Slika koja se pojavila na društvenim mrežama pokazuje mesto na kome je izvršen prekid betoniranja tokom same izgradnje. Takvo je stanje od kako je stabilizacija kosine završena i ništa se nije menjalo u proteklom periodu. Ovom prilikom još jednom podsećamo javnost da su Koridori Srbije još 2019. godine uspostavili stalni monitoring na kosinama u Grdeličkoj klisuri i da do sada nikakva pomeranja nisu uočena“, naveli su iz „Koridora Srbije“.

Najveće probleme na tom delu auto-puta, kako su prethodno upozoravali nezavisni građeviski inženjeri, pravilo je obrušavanje potpornih zidova, tako da se praktično sa sanacijom brda nije ni prestajalo.

Ovaj deo Koridora 10, deonice Grabovnica – Grdelica, na južnom kraku Koridora 10 i od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca kod Vranja, gradila je grčka kompanija „Terna“ sa domaćim podizvođačima.

Ova deonicu duga 26,3 kilometara puštena je u saobraćaj u prisustvu tada premijera Aleksandra Vučića u novembru 2015. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari