Najavljen protest radnica ispred pogona „Berteks tekstila” u Kragujevcu zbog neisplaćenih zarada 1Foto: Z. S. M.

Pošto im još nisu isplaćene zaostale zarade, kao i otpremnine, radnice turskog „Berteks tekstila” zakazale su sutra protest ispred ispred pogona ovog turskog proizvođača tekstila u Kragujevcu. Protest je zakazan za 11 sati. Ako im otpremnine ne budu isplaćene u četvrtak, 17. novembra, protestvovaće ispred Skupštine grada.

Ovo je za Danas potvrdila jedna od otpuštenih radnica „Berteksa” koja će učestvovati u sutrašnjem protestu.

– Uprkos obećanjima i uveravanjima od prošle nedelje, nije bilo uplata, kaže ona dodajući da je već četrdesetak njenih koleginica potvrdilo dolazak sutra na protest ispred fabrike u Kanicovoj ulici.

Da podsetimo, prošlog ponedeljka javnost je saznala da je fabirka „Berteks tekstil”, koja je do sada poslovala u Kragujevcu, zatvorena, a objekat u kome se nalazila je stavljen na prodaju.

Zbog zapošljavanja 300 radnika iz Kragujevca firma „Berteks tekstil” je, u obavezi da ih zadrži do 2019. godine dobila 826.000 evra subvencija od naše države. Veliki deo njih, otpušten odmah po isteku tog roka, pre tri godine. Druga tura, više od 100 radnica dobilo je otkaze kao tehnološki višak polovinom oktobra.

Povodom kragujevačkog slučaja „Berteks” reagovao je 10. novembra i ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj, koji je u razgovoru sa ministrom privrede Radetom Bastom „preneo je uverenje menadžmenta kompanije ’Berteks’ da će ispuniti sve svoje preostale obaveze prema zaposlenima”.

Jedan od direktora firme Ferhat Gedik, prošle nedelje ispred pogona u Kragujevcu, obraćajući se javnosti istakao je da će svim zaposlenima koji su proglašeni tehnološkim viškom biti isplaćeno sve što im sleduje.

Međutim, na račune otpuštenih radnica do sada ništa nije leglo.

Bivše radnice kragujevačkog „Berteks tekstila” najavljuju da ako im zaostale zarade, doprinosi i otpremnine ne budu uplaćene do 15. novembra, što je krajnji zakonski rok da će protestovati ispred Skupštine grada i blokirati izlazak na auto put kod Krsta na ulasku u Kragujevac.

One, takođe, očekuju od lokalne vlasti da zaštiti njihova prava radnika, kao i države Srbije da ih uzme u zaštitu kao naše državljane i natera stranog investitora da poštuje zakone naše zemlje.

Grad Kragujevac povodom ovog slučaja se nije oglašavao, sem objašnjenjem da to nije u ingerenciji gradskih vlasti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari