"Morali smo da im se javljamo kada smo hteli u toalet": Radnice turskog „Berteks tekstila” u Kragujevcu dobile otkaze i ostale bez otpremnina 1Foto: Z. S. M.

Bivši radnici turske fabrike „Berteks tekstil” koja je donedavno, uz državne subvencije, poslovala u Kragujevcu traže da im se isplate zaostale zarade i zakonom zagarantovana otpremnina. Tražimo da nas Republika Srbija zaštiti kao njene državljane i da stranci koji posluju u našoj zemlji poštuju njene zakone, kažu radice „Berteksa”, koje su ostale bez posla.

Pre dva dana javnost je saznala da je fabirka koja je do sada poslovala u Kragujevcu, zatvorena, a objekat u kome se nalazila je stavljen na prodaju.

Ovu informaciju su novinarima potvrdili i u Gradskoj upravi u Kragujevcu, ali nisu imali informacije zbog čega je do zatvranja fabrike došlo.

Radnicama nisu isplaćene plate za septembar, deo oktobra, kao i zaostale naknade za prevoz i neiskorišćenje dane odmora. Takođe, nije im isplaćena i zakanom garantovana otpremnina koja im sleduje jer su proglašene tehnološkim viškom i dobile otkaz.

Povodom kragujevačkog slučaja „Berteks” reagovao je juče i ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj.

Kako je sinoć prenela agencija Beta u razgovoru sa ministrom privrede Radetom Bastom „preneo je uverenje menadžmenta kompanije ’Berteks’ da će ispuniti sve svoje preostale obaveze prema zaposlenima”.

Po njegovim rečima, turske kompanije zadovoljne su poslovanjem u Srbiji, ali je izvestan broj njih, usled globalne krize, morao da menja svoje biznis planove. Ministar Basta je rekao da je „Berteks” u Srbiji počeo da posluje 2017. godine i da su zaposlili veći broj radnika nego što je inicijalno bilo predviđeno.

Kako je objavljeno, zbog zapošljavanja 300 radnika iz Kragujevca, firma „Berteks tekstil” bila je u obavezi da ih zadrži do 2019. godine, a za to je dobila 826.000 evra subvencija od naše države.

Veliki deo njih otpušten je odmah po isteku tog roka, pre tri godine.

Marina Kostadinović (34) tvrdi za Danas da bi 25. novembra „napunila” tri godine rada u „Berteksu”. Nju su sinoć iz Službe za ljudske resurse pozvali rekavši da je „direktor izabrao 10 žena da se pojave danas ispred fabrike i kažu da ništa od ovog što se pojavilo u medijima nije tačno” i da „stanu na stranu firme”. Ona je to, kaže, odbila.

– Nikada to ne bi uradila. Borim se za svoja prava i sve što su koleginice izjavile je tačno. Niko od nas nije dobio zaostale zarade i otpremnine, kaže ona.

Po njenim rečima, tri nedelje su zaposlene sedele u hladnoj hali, a da im se niko zvanično nje obratio šta se dešava.

– Onda su nam tokom jednog vikenda, bukvalno na silu uručili rešenja o otkazima. Ne pada mi na pamet da podržim takvog poslodavca, kaže za Danas Marina Kostadinović.

Podrška radnica je izostala, a jedan od direktora firme Ferhat Gedik, negirao je danas da su ugasili firmu, navodeći da je u njoj stala da radi administracija. Po njegovim rečima „Bereteks” ne odlazi iz Srbije već samo gledaju da prodaju objekat u Kragujevcu.

On ističe da će zaposlenima koji su proglašeni tehnološkim viškom biti isplaćeno sve što im sleduje.

"Morali smo da im se javljamo kada smo hteli u toalet": Radnice turskog „Berteks tekstila” u Kragujevcu dobile otkaze i ostale bez otpremnina 2
Neisplaćene zarade i otpremnina – Milica Rajić samohrana majka svakoga dana pet godina putovala na posao 70 kilometara Foto: Z. S. M.

Jedna od radnica „Berteksa” kojoj nisu isplaćene zaostale plate i otpremnine je Milica Rajić (36), konfencionar krojač samohrana majka deteta od 13 godina, koja je punih pet godina svakoga dana putovala 70 kilometara na posao od Stragara do Kragujevca i nazad.

– Nisu mi isplatili platu za septembar, polovinu oktobra, neiskorišćeni godišni odmor i prevoz za avgust, septembar i pola meseca oktobra. Takođe mi nisu isplatili ni otpremninu koja mi sleduje po zakonu, navodi ona.

Poslednju platu za avgust Mlica je dobila početkom oktobra. Potom joj je kao i ostalim koleginicma 14. oktobra uručeno rešenje o otkazu, koja stupa na snagu od sutradan.

Ona je u fabrici skoro od samog početka, oktobra 2017. godine.

– Proizvodnja je počela u septembru. Tada je bilo zaposleno 300 radnika preuzetih sa biroa i firma je imala sve benefite zbog njihovog angažovanja. Dve godine nam je država plaćala i doprinose a „Berteks” samo osnovnu platu. Radili smo punim kapacitetom, šili trikotažu za poznate firme i zato smo bili zapanjeni kada su 2019. godine otpustili 180 radnika, priča ona.

Posle toga, zbog angažovanja nestručnog kadra imali smu reklamacije od mušterija.

– Morali smo da plaćamo penale, a sve se slomilo na radnicima jer su zbog toga prestali da nam plaćaju prekovremeni rad, navodi Milica, čija je satnica bila 241 dinar, a plata dve-tri hiljade veća od minimalca.

"Morali smo da im se javljamo kada smo hteli u toalet": Radnice turskog „Berteks tekstila” u Kragujevcu dobile otkaze i ostale bez otpremnina 3

Po potrebi radili su i subotom i nedeljom. U firmi je ostalo 120 radnica a poslednjih godinu dana nisu imali električara i mehaničara.

– Poslodavci iz Turske su se nad nama, naročito posle otpuštanja prve ture radnika, iživljavali, vikali nam „brzo, brzo” i „još brže”, a morali smo da im se javljamo kada smo hteli u toaelet. Dešavalo se da nas vuku za rukav i vraćaju sa ulaza u proizvodnju da ispunjavamo norme, nabraja ona dodajući da su ih često zvali „neznalicama” i „lenjivcima”.

Niko im nije ništa zvanično saopštio, a u prvoj polovini prošlog meseca na fabrici je osvanuo veliki bilbord – na prodaju.

U „Berteksu” je ostala samo jedna službenica Jelena Pelević, koja im je svakoga dana, kako kaže, davala različite informacije. Ona im je 14. oktobra i uručila otkaze. Bez posla je ostalo 105 radnica.

Radnice su se obratile gradskim vlastima, ali oni nisu bili obavešteni o situaciju u „Berteksu”. Međutim, jesu. Na prošlom zasedanju gradskog parlamenta o zatvaranju govorio je Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a.

– Pitao sam gradonačelnika da li ćemo da pomognemo radnicima „Berteksa” koji su ostali uskraćeni za plate i doprinose. Zbog čega su radnici Berteksa, većina njih su žene, manje bitne od bilo kojih bivših ili sadašnjih zaposlenih u kragujevačkim preduzećima, podseća Jekić na svoje izlaganje.

Otkaz je dobila, iako je na bolovanju i Violeta Stojanović (34), šivač konfekcionar, majka koja plaća alimentacuju za dvoje dece. Nije je platila već četiri meseca dodajući da bivši suprug za sada ima razumevanja za njenu situaciju.

Ona u „Berteksu” radi četiri i po godine, a na bolovanju je već više od dve kao težak invalid sa dva ugrađena stenta u mozgu.

"Morali smo da im se javljamo kada smo hteli u toalet": Radnice turskog „Berteks tekstila” u Kragujevcu dobile otkaze i ostale bez otpremnina 4
Otkaz uručen Violeti Stojanović Foto: Z. S. M.

I Violeta ističe da su u „Berteksu” radili danonoćno bez plaćanja prekovremenog rada i navodi primer da su 5. oktobra 2019. godine u pogon ušli u šest sati ujutro, a napustili ga u četiri sata narednog dana. Nju je poslovodstvo zvalo prošle godine da hitno zaključi bolovanje i vrati se na posao. Ona to nije uradila pa su prestali da joj isplaćuju zarade. Prijavila ih je inspekciji pa su joj plate naknadno isplatili po njihovom nalogu. Saznala je i da je poslovodstvo naplaćivalo njene doznake za bolovanje, ali ih njoj nisu isplaćivali.

Ona bolovanje ne može da zaključi bez komisije, a trebala je da ide na pregled za invalidsku penziju.

– U socijlanom su mi rekli da bolovanje može da mi zaključi i lekar opšte prakse, ali kada sam otišla na pregled ispostavilo se mi nije overena zdravstvena knjižica za septembar. Trebalo je da idem i na komsiju za invalidsku penziju, ali mi nedostaje staža poslednjih nekoliko meseci, navodi ona.

Violeta je pozvana da dođe na posao da potpiše rešenje o otkazu.

– Rekli su mi iz HR službe da ako ne dođem dobiću ga na kućnu adresu „kao da sam ga potpisala”, kaže ona.

Potpisala je, ali traži da joj se isplate zasotala dugovanja i otpremnina. Pošto je bila na bolovanju, njoj nije isplaćena ni nadokanada za avgust. Sa koleginicama čeka da im sve bude uplaćeno do 15. novembra, što je krajnji zakonski rok, a posle toga radnice „Berteksa” najavljuju protest ispred Skupštine grada i blokadu izlaska na auto put kod Krsta na ulasku u Kragujevac. Dok razgovaramo sa njom Violete stiže opomena od banke za neuplaćenu ratu kredita.

"Morali smo da im se javljamo kada smo hteli u toalet": Radnice turskog „Berteks tekstila” u Kragujevcu dobile otkaze i ostale bez otpremnina 5
Oglas o prodaji fabrike postavljen još dok su radnici bili u halama Foto: Z. S. M.

Bivše radnice turskog proizvođača nadaju se da će grad i država zaštiti njihova prava, a njihove otpremnine kreću se u iznosu od 57.000 do 80.000 dinara.

Povodom njihovog sličaja reagovala je i Demokratska stranka iz Kragujevca, koja podseća da je ova firma dobila subvencije od države.

– To im nije pomoglo i danas je i ta firma napustila grad. Moramo da pitamo ima li ikakve strategije u državi i gradu u vezi sa dovođenjem investitora? Kome se i kako deli novac da bi zaposlio radnike i ima li ikakvih garancija da se fabrike neće zakatančiti čim se isplati novac, tvrde u GrO DS Kragujevac, takođe očekujući od lokalne vlasti da zaštiti prava radnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari