U PTT muzeju u Beogradu, u prisustvu velikog broja zvanica, juče je održana svečanost povodom 175 godina od osnivanja Pošte Srbije. Kao Dan Pošte obeležava se 7. jun, kada je 1840. godine, po novom kalendaru, ukazom kneza Mihaila Obrenovića počeo poštanski saobraćaj u Srbiji.

– Pošta Srbije je jedan od stubova države, i postojaće onoliko koliko bude postojala i sama država. Naše preduzeće redovno izmiruje sve svoje obaveze i puni budžet. Najprofitabilnije smo javno preduzeće u zemlji sa rastućim profitom – izjavio je Milan Krkobabić, generalni direktor Pošte Srbije.

Prema njegovim rečima, to preduzeće sa 15.000 zaposlenih predstavlja sistem koji se brzo razvija i poseduje visok stepen društvene korporativne odgovornosti.

– Zaposleni su ključni resurs poštanskog sistema i zato u Pošti Srbije nema viška radne snage. Naše preduzeće se trudi da ne otpušta radnike već pronalazi načine da ih uposli na drugim poslovima. Naša deviza je da nema viška radnika, već manjka posla – naglasio je Krkobabić.

On je dodao da Pošta Srbije nije monopolista već tržišno pozicionirano preduzeće koje ima 49 konkurenata u osnovnoj i oko 1.000 u oblasti IT delatnosti.

– Naša konkurencija su i banke, a mi imamo četiri puta više finansijskih transakcija od svih banaka zajedno. Razlog je taj što su građani upoznati sa tim da je opšti nalog za prenos u pošti jeftiniji i iznosi 45 dinara naspram 160 dinara u stranim bankama. U Pošte Srbije mesečno uđe 20 miliona klijenata a u njima se svakodnevno realizuje 1,3 miliona usluga – rekao je Krkobabić.

On je najavio da će Pošta Srbije u narednom periodu uvesti i nove usluge, kao što su menjačke, posredovanje u osiguranju, male oglase i druge.

Pošta Srbije je u 2012. godini ostvarila dobit od milijardu dinara. Naredne godine dobit je iznosila 1,84 milijarde dinara, a prošle godine je dostigla 2,73 milijarde dinara.

Na jučerašnjoj svečanosti generalni direktor Pošte Srbije Milan Krkobabić dodelio je prigodne nagrade sadašnjim i bivšim radnicima preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari