Najveći problem kompanija kako privući i zadržati zaposlene 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Najveći izazovi za kompanije van IT industrije u prethodne dve godine bili su privlačenje kandidata i zadržavanje zaposlenih, pokazuje istraživanje koje je tokom februara ove godine sproveo Infostud.

Polovina ispitanika sektora proizvodnje, auto industrije, prodaje, FMCG (netrajna potrošna dobra) i bankarstva i osiguranja navelo je ove izazove kao najvažnije. Pored ovoga na vrhu liste su takođe i visoka fluktuacija zaposlenih i motivacija za 27 odsto ispitanika.

U proizvodnji je najveći problem, za čak 73 odsto ispitanih, privući kadrove. U autoindustriji, pak, najveći izazov i su organizacione prirode, što je svaki treći ispitanik naveo. S druge strane, fluktuacija zaposlenih je od manjeg značaja, pošto je svega 13 odsto ispitanih označilo kao problem.

Kao i u proizvodnji i u sektoru FMCG privlačenje potencijalnih radnika je problem za kompanije i 65 odsto ispitanih je ukazalo baš na to.
U bankarstvu možda nije problem privući, ali je svakako zadržati radnika. Čak za 76 odsto ispitanih u bankama ovo je najveći problem.

Kada se radi o IT sektoru, srednje IT kompanije se najviše muče sa privlačenjem kandidata, a velike sa njihovim zadržavanjem u kompaniji.

U vreme pandemije rad od kuće se pojavio kao rešenje za kompanije, ali dve godine kasnije rad iz firme je obavezan za sve zaposlene u 46 odsto kompanija. Četvrtina kompanija dozvoljava da neki zaposleni rade od kuće, dok neki treba da dolaze u kancelariju, a samo 15 odsto kompanija daje zaposlenima da dolaze određenim danima u kancelariju.

Fleksibilnost zavisi od oblasti u kojoj se kompamnije nalaze, pa je tako u autoindustriji 66 odsto firmi navelo da je dolazak u firmu obavezan, u prodaji je to u 63 odsto, a u proizvodnji u 56 odsto slučajeva.

Zanimljivo je da u mnogim preduzećima menadžment ne zna kolika je stopa zadržavanja talenata u firmi.
Čak 27 odsto ispitanih nema takav podatak i to se uglavnom odnosi na firme sa više od 300 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari