Deca nevidljiva za sistem, nadležni žmure na problem: Ko i kako kontroliše upis u pripremni predškolski program i školu? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Punih godinu dana otkako je otkriven slučaj zlostavljanja osmogodišnje devojčice iz Mirijeva koju je otac godinama držao zatočenu u stanu, nijedna nadležna državna institucija nije uradila ništa da se reši sistemski problem koji omogućuje da dete ne bude upisano u obavezan pripremni predškolski program i u prvi razred osnovne škole i da o tome niko ne bude obavešten.

A upravo se to desilo pomenutoj devojčici.

Od velikih reči o „slučaju koji je zapanjio Srbiju“, „odgovornosti svih nas“ što je dete bilo nevidljivo za sistem, upiranja prsta u opštinu Zvezdara, koja je prema rečima tadašnjeg ministra prosvete Branka Ružića, bila najodgovornija za propust, te njegovog priznanja da je „evidentno da je sistem zakazao“, do danas nije urađeno ništa.

Zakoni su jasni: roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik je dužan da upiše dete u pripremni predškolski program i u osnovnu školu, a jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju i obaveštava predškolsku ustanovu, odnosno školu i roditelje o deci stasaloj za pohađanje pripremnog predškolskog programa i za upis u prvi razred.

Zakonodavac je propisao i odgovornost predškolskih ustanova i škola da roditelje i jedinicu lokalne samouprave obaveste o deci koja se nisu upisala, definisao jei ko podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nesavesnih roditelja, predvideo je i kazne, kako za roditelje, tako i za ustanove koje nisu upisale decu.

I sve to bi bilo u redu kada bi se za početak znalo koje podatke su lokalne samouprave dužne da dostave obrazovno-vaspitnim ustanovama i ko kontroliše jesu li to uradile.

Ako je suditi po odgovorima koje smo dobili od nadležnih ministarstava, ne kontroliše ih niko, niti je iko nadležan za pomenuti problem, jer institucije umesto da ga zajednički reše, međusobno prebacuju odgovornost.

U postupku koji je samoinicijativno pokrenuo nakon što je u medijima objavljen slučaj zlostavljane devojčice, Zaštitnik građana je iz izjašnjenja nekoliko kontrolisanih organa utvrdio da od 2012. godine jedinice lokalne samouprave nisu bile u mogućnosti da dođu do ličnih podataka potrebnih za evidenciju dece, zbog nemogućnosti da pristupe postojećim bazama podataka o evidencijama građana. Pre svega su u pitanju evidencije o prijavi, odjavi i promeni prebivališta.

Epilog seta preporuka ove službe, upućenih Ministarstvu prosvete, o čemu je Danas ranije pisao, bio je odgovor prosvetne vlasti da jedinice lokalne samouprave treba same da uspostave procedure koje će bliže urediti način vođenja evidencije, kao i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima svoje evidencije koje se mogu iskoristiti i u svrhu prikupljanja podataka o deci stasaloj za upis u pripremno predškolsko, odnosno u prvi razred osnovne škole u datoj kalendarskoj ili školskoj godini.

Da spiskove sa imenima i prezimenima budućih predškolaca i prvaka ne dobijaju, pa zbog toga ne mogu da prate ko se upisao, potvrdili su nam prošle godine u više škola koje smo kontaktirali.

Na ponovljeno pitanje uoči predstojećeg upisa, u nekoliko osmoletki kažu da iz opština stiže samo spisak sa nazivima ulica koje teritorijalno pripadaju tim osmoletkama. Nekim školama čak ni to.

Potvrđuju da se lako može dogoditi da se neko dete ne upiše u prvi razred i da to prođe neopaženo.

U jednog beogradskoj osmoletki ističu da mogu da prate samo onu decu koja po mestu stanovanja ne pripadaju toj školi, a čiji su roditelji podneli zahtev za vanteritorijalni upis. Ako zahtev ne bude odobren, škola nema način, niti je nadležna da prati da li je dete postalo učenik druge obrazovne ustanove.

Direktorka sa kojom smo razgovarali kaže da bi za praćenje mogao da posluži jedinstveni obrazovni broj, ali samo pod uslovom da je neko upisan u pripremni predškolski program i da mu je broj tada dodeljen, te da je pitanje koja institucija bi trebalo da proverava da li je dete prešlo iz jednog u drugi sistem obrazovanja.

Kakve podatke lokalne samouprave prosleđuj vrtićima i školama? Iz kog razloga obrazovne ustanove ne dobijaju podatke sa imenima i prezimenima budućih predškolaca i prvaka da bi se moglo pratiti jesu li i upisani?

Ko kontroliše da li su lokalne samouprave ispunile svoju zakonom definisanu nadležnost o obaveštavanju ustanova o deci stasaloj za upis?

Da li su preduzeli neke korake da se sistem unapredi, jer dosadašnja praksa pokazuje da se vrlo lako može dogoditi da roditelj ne upiše dete i da to prođe bez reakcije nadležnih organa?

Sva ova pitanja uputili smo Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS), uz napomenu da je Ministrarstvo prosvete u odgovoru Zaštitniku građana povodom slučaja devojčice iz Mirijeva reklo da jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost da prikupljaju potrebne podatke o deci, uz poštovanje zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a u skladu sa propisima koji regulišu njihove nadležnosti, korišćenjem postojećih baza podataka koje se vode o građanima u elektronskom obliku.

„Izvršenje obaveza opštinskih/gradskih uprava koje proizilaze iz drugih sektorskih propisa ne mogu biti predmet kontrole Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U konkretnom slučaju reč je o obavezama jedinica lokalne samouprave koji proizilaze iz Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, te je u tom smislu jedinica lokalne samouprave odgovorna za kvalitetno i efikasno vršenje ove poverene nadležnosti“, odgovaraju za Danas iz MDULS-a, uz napomenu da se preporuke Zaštitnika građana povodom konkretnog slučaja nisu se odnosile na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Šta je Ministarstvo prosvete preduzelo posle slučaja devojčice iz Mirijeva, te da li su tim povodom razgovarali sa predstavnicima MDULS-a i policije kako bi se detaljnije definisalo ko, koga, o čemu i na koji način obaveštava o deci stasaloj za upis i ko kontroliše da li je svaka instanca uradila svoj posao, pitanja su na koja nam predstavnici prosvetne vlasti do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili.

Nisu imali komentar ni o stavu kolega iz MDULS-a da obaveze lokalnih samouprava, kada je reč o obaveštavanju roditelja i ustanova, proizilaze iz Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Iz službe Zaštitnika građana ranije su za Danas naveli da je za rešenje problema neophodna saradnja Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uključujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi se uspostavio sistem prikupljanja podataka koji će jedinicama lokalne samouprave omogućiti ispunjavanje njihove zakonske obaveze.

Nažalost, ovo je samo preporuka koju, očigledno, pomenuti nadležni organi do danas nisu uvažili.

Statistika

Prema podacima Republičkog zavod za statistiku, u školskoj 2022/23. godini obavezni pripremni predškolski program je pohađalo 62.958 dece, a obuhvat dece ovim programom iznosio je 97,3 odsto. S druge strane, podaci na početku školske 2023/24. godine kažu da je u redovnim osnovnim školama u prvi razred upisano 62.516 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari