Poznat epilog slučaja zanemarene devojčice iz Mirijeva: Koje propuste je utvrdio Zaštitnik građana? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić utvrdio je propuste u radu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu – odeljenja Zvezdara i Palilula, u slučaju deteta koje je otac držao u izolaciji u stanu u lošim higijenskim uslovima u beogradskom naselju Mirijevo, i zatražio od ovog organa da ga u roku od 15 dana izvesti o utvrđivanju odgovornosti rukovodilaca ovih odeljenja i svih stručnih radnika koji su radili na ovom slučaju.

Takođe, Zaštitnik građana je tokom postupka utvrdio i sistemske nedostatke u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i zatražio od Ministarstva prosvete da predloži izmene ovog i relevantnih odredaba posebnih zakona iz oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, koje se odnose na obavezu vođenja evidencije o deci koja su stasala za pohađanje predškolskog programa i za upis u prvi razred osnovne škole, navodi se u saopštenju te institucije.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu objava u medijima da je u naselju Mirijevo otac godinama zanemarivao dete držeći ga u potpunoj izolaciji u stanu u lošim higijenskim uslovima, pre mesec dana pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu – odeljenja Zvezdara i Palilula, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva unutrašnjih poslova, Doma zdravlja Zvezdara, Doma zdravlja Palilula i Gradske opštine Zvezdara.

Naknadno su kontrolni postupci pokrenuti prema Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i Sekretarijatu za upravu Gradske uprave grada Beograda i Ministarstvu prosvete i izvršen neposredni nadzor nad njihovim radom, kao i postupak kontrole rada Doma zdravlja Savski Venac.

U toku postupka održan je i sastanak sa predstavnicima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a aktom saradnje od Prvog osnovnog suda u Beogradu zatražene su informacije o postupcima koji su vođeni pred tim sudom, koji se tiču porodično-pravne zaštite deteta, kao i kopije pravnosnažnih sudskih odluka kojima su ti postupci okončani.

Zaštitnik građana je utvrdio da Gradski centar za socijalni rad u Beogradu – odeljenja Palilula i Zvezdara, nisu preduzeli sve potrebne aktivnosti povodom sopstvenih procena koje su upućivale na nemogućnost vršenja roditeljskog prava od strane oca deteta i nisu u dovoljnoj meri cenili informacije koje su ukazivale na moguće štetno roditeljsko ponašanje oca i potrebu preduzimanja mera radi zaštite deteta.

Zaštitnik građana je u postupanju odeljenja Zvezdara i Palilula utvrdio iste propuste u radu koje je nadzorom utvrdilo i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, a koje je i naložilo mere za otklanjanje nedostataka.

Zbog toga Zaštitnik građana u preporuci traži od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu da ga obavesti o realizaciji mera koje je naložilo nadležno ministarstvo u roku od 15 dana, navodi se u saopštenju.

U merama za otklanjanje nedostataka, pored utvrđivanja pojedinačne odgovornosti, resorno ministarstvo je tražilo od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu da utvrdi mesnu nadležnost odeljenja Gradskog centra koje će nastaviti dalji rad na zaštiti deteta i koje će odmah sprovesti stručnu procenu roditeljskih kapaciteta oca i majke deteta i odmah podneti tužbu za njihovo potpuno lišenje roditeljskog prava.

Zaštitnik građana je utvrdio i da gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i Sekretarijat za upravu nisu blagovremeno reagovali po saznanju o nemogućnosti vođenja evidencije o upisu dece u predškolski program i u prvi razred osnovne škole duži vremenski period i nisu pristupili sistemskom rešavanju ovog problela.

„Naime, iz izjašnjenja kontrolisanih organa Zaštitnik građana je utvrdio da postojeće odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predstavljaju neprimenljive i anahrone zakonske norme koje je nužno izmeniti i dopuniti, kao i da je neophodno zakonom predvideti obavezu Ministarstva prosvete da prati pustupanja organa koji su zakonom obavezani da vode evidenciju o deci koja su stasala za pohađanje predškolskog programa i za upis u prvi razred osnovne škole“, ističe se u saopštenju.

U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži od nadležnih gradskih sekretarijata da ubuduće postupaju zakonito i savesno i da blagovremeno ostvare saradnju sa drugim nadležnim organima radi zaštite prava deteta.

Zaštitnik građana dalje traži od Ministarstva prosvete da predloži izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i relevantnih odredaba posebnih zakona iz oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, koje se odnose na obavezu jedinica lokalne samouprave da vode evidenciju i obaveštavaju predškolsku ustanovu i osnovnu školu o deci koja koja su stasala za predškolski program i za upis u prvi razred osnovne škole.

Ovim izmenama bi se omogućilo sveobuhvatno praćenje i kontrola upisa dece u predškolsku ustanovu i osnovnu školu, kao i efikasno preduzimanje mera prema roditeljima koji ne izvrše ovu svoju obavezu i omogućilo drugim nadležnim organima da preduzmu mere iz svoje nadležnosti radi zaštite najboljeg interesa deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari