Promet ostvaren na Beogradskoj berzi, u periodu od 14. do 18. marta, znosio je 352,8 miliona dinara, odnosno 3,4 miliona evra, što u poređenju sa obimom prometa iz prethodne sedmice predstavlja pad od 65 odsto. Gotovo identična negativna procentualna promena zabeležena je i kad je reč o broju (77.877) realizovanih transakcija.

Najintenzivniju investicionu aktivnost, mereno vrednošću ostvarenog prometa, zabeležile su akcije Naftne industrije Srbije, kojima je realizovan promet od 79,6 miliona dinara, uz nedeljni pad cene od četiri odsto. Jedna akcija ove kompanije, u petak 18. marta, vredela je 479 dinara. U trgovanju akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ ostvaren je promet od 36,3 miliona dinara, ali su i ove hartije od vrednosti, kao i akcije NIS-a, zabeležile nedeljni pad vrednosti od oko četiri odsto.

Listu nedeljnih dobitnika predvodi predstavnik Standard marketa – Alfa plam iz Vranja, čije su akcije tokom nedelje uvećale vrednost za 15,27 odsto. S druge strane, najveći pad cene, od 13,89 odsto, zabeležile su akcije Čačanske banke. Kad je reč o obveznicama RS, najveći obim prometa koji je premašio tri miliona dinara, ostvarile su serije sa rokovima dospeća 2014, 2011. i 2013. godine. Stopa godišnjeg prinosa na obveznice RS, u petak 18. marta, kretala se u rasponu od 5,85 odsto (za seriju A2012), do 7,47 odsto za obveznice koje na naplatu dospevaju u maju ove godine.

Strani investitori realizovali su gotovo polovinu ukupnog nedeljnog prometa (48,42 odsto). U prometu ostvarenom u trgovanju akcijama stranci su bili zastupljeni sa oko 50 odsto, pri čemu su aktivniji bili na kupovnoj strani sa učešćem većim od 65 odsto. Na suprotnoj, prodajnoj strani zabeležili su učešće nešto manje od 35 odsto.

Od ponedeljka 21. marta 2011. godine Berza će biti bogatija za još jednog market mejkera. Naime, član Berze Dunav Stockbroker a.d. Beograd obavljaće u narednom periodu poslove market mejkinga na akcijama izdavaoca Tigar a.d. Pirot.

Indeksi u minus fazi

Indeksni pokazatelji Berze zabeležili su negativnu nedeljnu promenu vrednosti. Indeks koji opisuje kretanje najlikvidnijih akcija – BELEX15 zabeležio je negativnu promenu od 1,79 odsto, dok je vrednost indeksa BELEXline pala za 1,89 odsto. U sklopu redovne revizije indeksnih pokazatelja doneta je odluka da se u korpu indeksa BELEX15 uključe akcije NIS-a, Aerodroma „Nikola Tesla“ i Jubmes banke. Istovremeno, iz korpe indeksa isključene su akcije Meser Tehnogasa i Privredne banke a.d. Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari