POLJOPRIVREDAfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

U Srbiji će od naredne godine više od 450.000 poljoprivrednih gazdinsatva, uz pomoć platforme eAgrar, moći da se registruju četiri puta brže i jednostavnije nego do sada, a svi poljoprivrednici moći će elektronski i da podnesu zahteve za subvencije, zbog čega je uvođenje ovog digitalnog rešenja prioritet koji je novi Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u danas nominovao za Vladu Srbije.

Kako je istaknuto, u fokusu Saveza u naredne dve godine naći će se i uvođenje elektronske knjige polja za zakupce poljoprivrednog zemljišta, ukidanje poreza na donacije hrane i usklađivanje propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane sa evropskim zakonodavstvom, kako bi trgovina sa Evropskom unijom bila olakšana.

Ocenjeno je i da bi uvoz i izvoz robe bili bi efikasniji i kada bi se u Srbiji priznavali rezultati EU laboratorija, kao i kada bi se usaglasila primena propisa iz oblasti deklarisanja hrane u delu označavanja zemlje porekla, što je sada dodatni trošak za uvoznike i koči plasman robe.

„Sa tim u vezi je svakako i smanjenje administrativnih trgovinskih prepreka, racionalizacija troškova i administrativnih procedura u sektoru hrane i poljoprivrede, u cilju poboljšanja poslovanja privrednih subjekata“, istakla je nova predsednica Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u i izvršna direktorka proizvodnje Industrije mesa Karneks Tamara Penjić.

Prema njenim rečima, jedan od važnijih ciljeva je i usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim standardima, što je ako je navela, posebno važno, jer to znači i bolje i sigurnije uslove tržišnog poslovanja.

Podseća se i da je prema poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, gotovo polovinu komunalnog otpada na deponijama, tokom prošle godine, činio je biorazgradivi otpad. Članovi NALED-a, pripremili su predlog izmene regulative koje bi omogućile doniranje hrane pred istekom roka, kako bi kompanije zdrave namirnice sa oznakom najbolje upotrebiti do, mogle lakše da usmere ka onima kojima su potrebne.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Srbije Dušanka Golubović istakla je da su sve inicijative Saveza u skladu sa planovima ministarstva i da će ovaj resor privesti kraju aktivnosti koje su u prethodnom sazivu započete.

„Na razvoju eAgrara ćemo raditi tokom naredne godine intenzivno, a već u februaru očekujemo postavljanje baze podataka. Naš budžet je prešao pet odsto ukupnih poreskih prihoda i tako će biti i sledeće godine, a najveći deo je usmeren na subvencije i podsticaje u poljoprivredi, ali uvešćemo i jasnije kriterijume, kojima ćemo podstaći da proizvodi budu kvalitetniji i konkurentniji na stranom tržištu“, rekla je Golubović.

Kao najveći rezultat Saveza ističe se uvođenje elektronske platforme za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, putem koje je od 2019. prijavljeno više od 72.200 radnika.

Sledeći korak bio bi da se ova procedura proširi i na druge delatnosti, kao što su turizam, ugostiteljstvo, građevinarstvo i kućni poslovi, a Vlada Srbije, pre dve godine pokrenula je radnu grupu za izradu ovog propisa, saopštio je NALED.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.