Naredne zime nabavna cena gasa niža 10 odsto 1Foto: Dragan Antonić/FoNet

Govoreći nedavno na predizbornom mitingu Srpske napredne stranke u Pančevu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će se sastati sa ruskom kolegom Dmitrijem Medvedevom i dogovoriti nabavnu cenu gasa za narednih pet godina.

Premijer je dodao da će uskoro biti rešen problem snabdevanja gasom Azotare, Petrohemije i MSK u Kikindi. Prema njegovim rečima, ni Azotara ni Petrohemija neće imati problema u radu, što je postignuto jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Stručna javnost smatra veoma izvesnim da u najavljenim pregovorima sa ruskom stranom Srbija obezbedi povoljnu cenu gasa u narednom periodu, odnosno da ona bude niža od sadašnje. Eksperti, međutim, dodaju da to nije posledica politike, već kretanja cene „plavog energenta“ na svetskom tržištu.

– Cena gasa na svetskim tržištu je u padu, samim tim snižena je i u Srbiji. Zato je realno očekivati da cena gasa i dalje pada. Prema tome, premijer Vučić je u pravu kada kaže da će biti dovoljno gasa po povoljnim cenama i za domaćinstva i za preduzeća poput Azotare, Petrohemije i MSK. Iznevši takvu opasku, Vučić je konstatovao trenutno stanje na tržištu gasa kada je reč o cenovnoj politici – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Prema podacima Javnog preduzeća „Srbijagas“, u drugom kvartalu 2016. godine nastavljen je pad cena po dugoročnim ugovorima, što je uslovilo i pad cena na tržištima gasa Evropske unije, gasnim habovima. Usled pada cena ali i velike potražnje, gas će na habovima poskupeti za grejnu sezonu 2016/17 oko 15 odsto, dok će u Srbiji pojeftiniti za oko 10 odsto. U ovom trenutku, cena po kojoj Gasprom prodaje gas Srbiji iznosi 138 dolara za 1.000 kubnih metara tog energenta.

Prosečna cena na najznačajnijim evropskim habovima je za jedan dolar po 1.000 kubika viša od iznosa koji ostvaruje Srbija po dugoročnom ugovoru, a koji je najbliži habu Austrija, gde je cena za devet dolara viša bez uključivanja dodatnih troškova transporta kroz Austriju. Ako se uračuna i taj manipulativni trošak, iznosi 45 dolara za 1.000 metara kubnih, onda se dolazi do podatka da je ukupna cena gasa iz haba Austrije 192 dolara, ili za 54 dolara odnosno 39,1 odsto viša od one koju po dugoročnom ugovoru sa Gaspromom ima Srbijagas. Takođe, treba naglasiti da ruska strana Srbijagasu ne naplaćuje penale za nepovučene količine gasa, niti za neravnomernost, dok dodatne količine gasa kupujemo po cenama iz osnovnog ugovora. Primera radi, Srbijagas je u 2015. godini kupio gas od Gasproma za 465 miliona evra. Da je imao istu cenu kao na habu u Austriji platio bi 647 miliona evra. Po tom osnovu matematičkom računicom se dolazi do zaključka da je Srbijagas platio 182 miliona evra manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari