Na Cetinju će, za par mjeseci, početi izgradnja Fakulteta dramskih umjetnosti, važnog i do sada najvećeg projekta TIKE u Crnoj Gori.

U pripremi je i restauracija Ali pašinog hamama i Namazđahi džamije u Ulcinju, dok je realizacija projekata adaptacije predškolske ustanove u Mojkovcu i Centra za prava djeteta u Podgorici, kao i rekonstrukcija trga u Šavniku, pri kraju. Izgradnja Fakulteta dramskih umjetnosti biće milionski vrijedan projekat, a u adaptaciju predškolske ustanove u Mojkovcu i Centra za prava djeteta biće utrošeno po 35.000 eura – otkriva u razgovoru za Danas Ahmet Altun, novi koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u Crnoj Gori.

Riječ je o međunarodne instituciji Vlade Republike Turske koja ima 50 kancelarija u 155 država na svim kontinentima. ) Altun, koji je prije dolaska u Crnu Goru (početkom avgusta) radio kao pomoćnik koordinatora TIKE u Gruziji, kaže da se ne osjeća kao stranac. Ističe, takođe, da Turska i Crna Gora imaju dosta sličnosti, kako u socijalnom, tako i u kulturološkom smislu. Posebno naglašava da je podrška TIKA bez uslovljavanja i bez obaveze vraćanja.

– Generalno Turska, kroz ovu vrstu pomoći, koju pruža širom svijeta, širi poruke mira. Konkretno, u Crnoj Gori sprovodimo aktivnosti i projekte ne praveći razliku prema vjerskoj pripadnosti. Želimo, zapravo, da u kontinuitetu podižemo saradnju i da budemo prisutni na različitim poljima. To potvrđuju i podaci, prema kojima TIKA realizuje, ili je već realizovala, projekte u crnogorskim gradovima različitog vjerskog i nacionalnog sastava, odnosno bez obzira na to da li je većinsko stanovništvo hrišćanske, ili muslimanske vjeroispovijesti poput Cetinja, Žabljaka, Šavnika, Mojkovca, Tivta, Podgorice, kao i Rožaja, Petnjice, Pljevalja, Bara, Bijelog Polja, Plava – kaže Altun

Osim donacija namjenjenih sektoru obrazovanja, gdje do sada najviše učinjeno, zatim zdravstva i infrastrukture, TIKA sredstva usmerava i u oblast poljoprivrede što je veoma važno kako sa aspekta održivog razvoja, tako i smanjenja nezaposlenosti, naročito na sjeveru Crne Gore, gdje je do sada podijeljeno više od 11.000 sadnica, kao i 43 plastenika.

Na pitanje da li će, i kako, TIKA nastaviti da pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima naš sagovornik podseća da je jedna od karakteristika projekta obezbjeđivanja sadnica i plastenika – kontinuitet „jer nam je poznato koliko se u Crnoj Gori ulaže u poljoprivredu“. Najavljuje i realizaciju nekog projekta u oblasti pčelarstva. I mada još nije jasno definisano da li će i na koji način pomoći crnogorskim pčelarima Altun kaže da je pčelarstvo predmet njihovog interesovanja. Ukazuje i na to da TIKA, u saradnji sa državnim institucijama, sprovodi programe edukacije ljudskih resursa, poput edukacija doktora i zaposlenih u Upravi policije, a veliku pažnju poklanja i očuvanju zajedničke kulturne baštine.

Kada je riječ dosada realizovanim projektima i donacijama i njihovoj vrijednosti, koordinator Altun podsjeća da je TIKA, od maja 2007. godine, kada je otvorila kancelariju u Podgorici, realizovala oko 270 projekata od čega najviše u oblast obrazovanja (oko 80), zatim kulture (više od 60) i zdravstva – više od 40 projekata. Ukupna vrijednost ulaganja premašila je 15 miliona eura. Pojedinačno, jedna od najvećih donacija, veoma važne za građane Podgorice, usmerena je u oblast zdravstva – riječ o adaptaciji Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore u koju je uloženo 700.000 eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari