NBS: Nema razloga za dalje povećanje kamatne stope, moramo da vodimo računa i o kreditima i ekonomskoj aktivnosti 1Foto: M.O.

Dužnici koji imaju kredite u dinarima, što je većina gotovinskih kredita, moći će malo da odahnu, jer Narodna banka Srbije po svoj prilici u skorije vreme neće više povećavati referentnu kamatnu stopu po kojoj se upravljaju sve ostale dinarske kamatne stope.

Kako je Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije poručio danas na predstavljanju Izveštaja o inflaciji, centralna banka je prvo usporila podizanje ključne kamatne stope sa dva povećanja po 0,25 procentnih poena, da bi na poslednjem sastanku Izvršnog odbora odlučila da zadrži kamatu na šest odsto.

„Prema podacima kojima sada raspolažemo, ne vidimo razloge za dalje povećanje kamatne stope. Ako sa referentnom kamatnom stopom od šest odsto obezbeđujemo pad inflacije kao naš primarni cilj, onda možemo da obratimo pažnju i na druge ciljeve. Naš drugi cilj je finansijska stabilnost. Referntna kamatna stopa se preslikava na kredite u dinarima, posebno gotovinske, i zato gledamo da ne napravimo štetu na toj strani.

Takođe, naša uloga je i da pružimo odršku ekonomskoj politici, a već vidimo da se povećanje kamatne stope prenelo na usporavanje kreditne aktivnosti“, ocenio je Jović.

Ovo ne znači da je NBS sasvim odustala od kamatne stope kao instrumenta monetarne politike, jer ako se situacija promeni, prema rečima Jovića, kao na primer, dođe do rasta globalnih cena energenata ili bude nepovoljna poljoprivredna sezona razmatraće se novi podaci i doneti nova odluka.

On je ocenio i da NBS ima na raspolaganju i izvršnu stopu reverznih repo aukcija, a to su transakcije u kojima banke plasiraju dinare kod Narodne banke na 14 dana i za to dibijaju određenu kamatu čime centralna banka povlači novac sa tržišta.

Kamatna stopa sa poslednje aukcije je 5,23 odsto i prema Jovićevim rečima, ima prostora da se ona poveća do šest odsto.

U NBS ističu da je kreditna aktivnost usporila na 3,7 odsto međugodišnje, delom i zato što su dospeli krediti iz garantne šeme, ali su nenaplativi krediti pali na svega tri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari