Kompanija m:tel u Crnoj Gori upravo je obeležila šest godina prisustva na tom tržištu a sumirajući rezultate, Jasmina Murdoch, direktora Sektora za korporativne poslove i Sektora za ekonomske poslove, kaže za Danas da je prethodna godina bila posebno uspešna.


– Prošla godina je bila prva u kojoj smo bili značajno profitabilni. To smatramo velikim uspehom s obzirom na to da smo se pojavili na crnogorskom tržištu kao treći operater što predstavlja otežavajuću okolnost. Treba naglasiti da su na tržište pre nas došla dva telekomunikaciona svetska giganta koji mogu lako da koriste sinergiju svoje grupe. Takođe, želim da dodam da biti treći operater na bilo kom tržištu nije lako, a posebno na ovim prostorima gde je broj telefona po broju stanovnika već prelazio 100 odsto. Kao treći operater morali smo da osiguramo našim korisnicima isti kvalitet kao i naša konkurencija, što znači isto radio pokrivanje, broj poslovnica, kol-centar, nivo zaposlenih. Samim tim, naši troškovi su morali da budi isti kao i troškovi konkurencije dok nam je kao trećem operatoru veliki izazov da dođemo do nivoa prihoda koji će dostići i nadmašiti troškove. Izazov je bio još veći jer je Crna Gora relativno malo telekomunikaciono tržište.

  • Kakve rezultate očekujete ove godine?

– Ove godine prihod će biti na prošlogodišnjem nivou, a uspeli smo značajnije da racionalizujemo troškove. Smanjenje se prevashodno odnosi na finansijske troškove, troškove održavanja mreže i interkonekcije. Posebno bih istakla smanjenje finansijskih troškova. Naime, u zadnjih godinu dana uspeli smo da otplatimo oko 11 miliona evra starog kreditnog zaduženja, a istovremeno se nismo zaduživali. Na žalost, moram da konstatujem da su kamatne stope komercijalnih banaka u Crnoj Gori na prilično visokom nivou što otežava poslovanje privrede. Ipak, racionalizacijom troškova ćemo postići da profit kompanije ove godine bude tri puta veći nego prošle godine. U budućem periodu očekujemo dalji rast profitabilnosti.

  • Najavljeno je da će m:tel u 2013. investirati više nego u prethodne tri poslovne godine. U koje programe i projekte ste do sada uložili?

Ove godine nam je u planu da pustimo u rad 42 nove bazne stanice mobilne telefonije. Time ćemo značajnije popraviti kvalitet i pokrivenost naše mreže. Ovaj deo investicije smo već realizovali. Dalji razvoj ćemo bazirati na servisima na mobilnom internetu. Već sada naši korisnici usluga mogu da uživaju u jedinstvenoj aplikaciji na svetskom tržištu m:go. Kao posebnu tehnološku novinu u zadnjih godinu dana u m:tel-u ističemo aplikaciju m:go. To je jedinstvena aplikacija kojom m:tel ulazi u red najsavremenijih operatora i daje odgovor na način kako se treba pozicionirati u budućim telekomunikacionim izazovima. Aplikacija m:go omogućava pregled i kupovinu aktuelnih servisa iz m:tel ponude kao i aktivaciju/kupovinu specijalnih povoljnosti dostupnih isključivo putem ove aplikacije. Zbog inovativnih mogućnosti besplatnih razgovora, SMS-ova kao i četovanja kroz samu aplikaciju, možemo slobodno reći da je m:go konkurencija savremenim svetskim aplikacijama poput Vibera. Za sve m:tel korisnike opcija m:TV omogućavabesplatno praćenje najpopularnijih TV kanala. Uslov za besplatno praćenje je konekcija na WiFi mrežu.

  • A do kraja godine šta je još planirano?

– U julu puštamo savremeni WEB-SHOP portal gde će naši korisnici preko WEB-a moći da kupe i naruče sve naše proizvode i servise. Takođe bih ekskluzivno najavila da ćemo u julu pustiti turističku aplikaciju koje će svim turistima, a i građanima Crne Gore omogućiti da putem naše mreže na jedinstven način upoznaju sve znamenitosti i lepote ove zemlje. I dalje ćemo se truditi da budemo prvi u ponudi novih servisa i usluga za naše korisnike, prateći najsavremenije trendove na svetskom tržištu mobilne telefonije.

  • Da li je ukidanje rominga sa Srbijom privukao više korisnika odnosno da li ste ostvarili više profita u odnosu na period bez rominga?

– Ova akcija nije imala za cilj povećanje profita već broja korisnika, što znači da smo sve benefite prebacili na krajnje korisnike. Svakako želim da naglasim da smo jako zadovoljni rezultatima kampanje jer smo dobili izuzetno pozitivne komentare naših korisnika koji, kada se nalaze u Srbiji, mogu opušteno da razgovaraju bez straha da će ih na kraju meseca iznenaditi visoki telefonski račun. Takođe i korisnici Telekoma Srbije od ovog leta mogu koristiti jedinstvene promotivne pakete, koji im omogućavaju povoljno telefoniranje i korišćenje mobilnog interneta dok letuju u Crnoj Gori. Ovi paketi se kupuju kao dodaci pod nazivom m:tel roming plus tarifni dodaci. Ukoliko aktivirate paket, svi odlazni pozivi ka mrežama u okviru Telekom Srbija grupe (mobilna i fiksna mreža m:tel Crna Gora, mt:s, fiksna telefonija Telekoma Srbija, m:tel Republike Srpske i fiksna mreža Telekoma Srpske) iznosiće nula dinara. Uspostavljanje veze se ne naplaćuje. Iz Crne Gore se besplatno može slati i SMS poruke ka navedenim mobilnim mrežama. Ovaj dodatak omogućava i besplatan prenos podataka.

  • Govori se o ukidanju rominga između nekih balkanskih mobilnih operatera sa operaterima zemalja Evropske unije. Ako dođe do realizacije te ideje, šta bi to značilo za vašu kompaniju i za ostale operatere u Crnoj Gori?

* Pozdravljamo svaku akciju koja bi doprinela smanjenju cena rominga za naše korisnike kada putuju u inostranstvo. Ono što smo posebno napomenuli regulatornom telu jeste da takvi popusti sa zemljama EU treba da budu obostrani, odnosno da operateri koji posluju u Crnoj Gori treba da odobre smanjenje cene rominga za korisnike operatera iz EU, ali i da operateri iz EU treba da omoguće smanjene cene rominga za naše korisnike kada putuje u EU. Svaki jednostrani popust sa naše strane ne bi bio dobar i nećemo ga podržati, jer time naši korisnici ne bi osetili nikakav benefit.

  • U Crnoj Gori najavljuje se osnivanje četvrtog mobilnog operatera koji bi bio u vlasništvu države. Da li ima mesta za još jednog operatera na crnogorskom tržištu i koliko bi to ugrozilo vaše poslovanje?

– Svetska iskustva pokazuju da na ovom nivou tržišta nema mesta za četvrtog operatera jer je tržište već prezasićeno. Međutim, mi se ne plašimo nove konkurencije i sigurni smo da ne bi ugrozilo naše tržišno učešće koje je u porastu. Naša poslovna strategija podržava veću ekspanziju na tržištu.

  • Koliko je nedavno povećanje PDV-a i prošlogodišnje uvođenje poreza na sim kartice smanjilo profit kompanije?

– Uvođenje takse od jednog evra je bitno uticalo na naš prihod a samim tim i profit. Ovu taksu bi trebalo obavezno ukinuti u 2014. godini, jer može da ima dugoročnije posledice na investicije i celu telekomunikacionu industriju u Crnoj Gori a i nije praksa u razvijenim zemljama. Uticaj takse je posebno izražen u “pripejd” segmentu koji je veoma osetljiv na promene cena.

  • Savet stranih investitora u Crnoj Gori nedavno je saopštio svoje viđenje poslovnog ambijenta. Kakav je stav vaše kompanije po tom pitanju?

– Mišljenja smo da Crna Gora ima dobar ambijent za strane investicije. Ekonomska saradnja između Srbije i Crne Gore je sve bolja što je očekivano uzevši u obzir istorijsku i geografsku bliskost dve zemlje. Stabilna valuta je takođe bitna za normalno poslovanje. Kao dve poteškoće u poslovanju izdvojila bih skupe bankarske kredite i uvođenje takse od jednog evra po korisniku.

  • Da li bi u slučaju prodaje Telekoma Srbije došlo i do promene vlasničke strukture m:tel-a odnosno da li bi se to odrazilo na poslovanje vaše kompanije?

– Mtel je uspešan treći operater koji će u budućnosti samo povećavati svoj profit. Samim tim bilo koja promena vlasničke strukture ne bi ugrozila poslovanje naše kompanije i zacrtane strateške ciljeve.

  • Vi imate bogato radno iskustvo stečeno uglavnom u Londonu. Od kada ste u Mtel-u i kako ste zadovoljni radom u kompaniji i životom u Podgorici?

– U Mtel i Podgoricu sam došla da radim od januara ove godine. Za mene je rad kod mobilnog operatera kao Mtel bio veliki profesionalni izazov. Naime Mtel je firma sa velikim potencijalom i mislim da svojim iskustvom i znanjem mogu doprineti da se Mtel finansijski stabilizuje, uvede savremeniji koorporativni način poslovanja i kompanija organizuje na efikasan način čime bi povećali svoju konkurentnost. Podgorica je lep i sređen grad, manji od Beograda ali sa bogatim sadržajem i prijatnim ljudima. Posebno mi se sviđa što mogu da skoknem do mora za 40 minuta kad god mi padne na pamet.

Student generacije na Londonskom univerzitetu

Jasmina Murdoch diplomirala je finansijsku ekonomiju kao student generacije na Londonskom univerzitetu. Karijeru je započela u Londonu u kompaniji Sony a zatim nastavila u Beogradu na značajnim menadžerskim pozicijama u Hypo Alpe Adria Banci I kompanijama Nestlle I Ericsson.

Besplatan roming sa Srbijom

U ponudi crnogorskog m:tela su tri m:roming dodatka koji omogućavaju vezu sa Srbijom i iz nje po ceni lokalnih poziva. Za samo jedan evro, korisnici mogu da aktiviraju m:roming paket „1 dan“ koji im omogućava dan rominga u Srbiji, što podrazumeva neograničene minute ka mobilnoj i fiksnoj mreži Telekoma Srbija i ka 068 i 078 m:tel mreži, neograničene SMS poruke sa brojevima iz mt:s i m:tel 068 mreže, kao i neograničeni mobilni Internet. U sklopu ovog dodatka dobijaju 50 dolaznih minuta, nakon čega se dolazni roming saobraćaj tarifira po pozivu u iznosu od 0,04 evra, bez obzira na dužinu trajanja razgovora.

Ukoliko korisnik planira boravak u Srbiji recimo nedelju dana, najbolja ponuda za njega je aktivacija dodatka „7 dana“ rominga u Srbiji, u kom za samo tri evra dobija sedam dana neograničene komunikacije kamobilnoj i fiksnoj mreži Telekoma Srbija i ka 068 i 078 m:tel mreži, neograničene SMS poruke sa brojevima iz mt:s i m:tel 068 mreže, kao i neograničeni mobilni Internet, kao i 150 dolaznih minuta saobraćaja, nakon čega se dolazni roming saobraćaj tarifira po 0,04 evra. Za sve korisnike koji ipak duže borave u Srbiji, preporuka je m:roming dodatak „30 dana“, koji im za deset evra omogućava celi mesec neograničenu komunikaciju ka istim mrežama kao i druga dva dodatka, s tim što imaju 500 minuta dolaznog besplatnog saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari