Pre dve godine građani Srbije, radnici i njihovi predstavnici u sindikatima bili su zatečeni podatkom koji je procurio sa jednog zvaničnog, ali javnosti nedostupnog sastanka, a na kom je MMF rekao da je u Srbiji od početka krize do tog trenutka bez posla ostalo 400.000 ljudi. Bili su svi besni na vlast koja je sve ovo „dobro znala“, a ćutala, ne radeći ništa da to stanje popravi. Danas je žrtava krize još više, i to za trećinu.


Očajno stanje srpske privrede potvrdio je ovih dana novi ministar privrede Saša Radulović, koji je na sastanku sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj rekao da je broj onih koji su u krizi izgubili radno mesto porastao na 600.000. Što znači da njega, kao i sve ostale u Vladi i državi čeka težak zadatak. Sindikati su obazrivo dočekali postavljanje novih ministara, pre svih, za njih najvažnijih, finansija i privrede. Dali su im prostora da se upoznaju i pripreme, i sada očekuju sastanke, dogovore, pokretanje socijalnog dijaloga s mrtve tačke i poslednjih dana najviše pominjano – dobar, novi zakon o radu koji će zajednički skrojiti država, poslodavci i sindikati.

– Imali smo sastanak sa ministrom privrede Sašom Radulovićem u vezi sa preduzećima koja su u restrukturiranju, ali se pričalo i o Zakonu o radu. Bio je to korektan sastanak, ističe za Radnik predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović i dodaje da je sledeće što očekuju formiranje radne grupe koja će raditi na tom zakonu i u kojoj će biti svi reprezentativni predstavnici sindikata i poslodavaca. „Bitno nam je da država konačno pokrene socijalni dijalog s mrtve tačke“, napominje Cvetanović.

On kaže da je već bilo preliminarnih razgovora oko regulisanja nekih tačaka zakona. Cvetanović napominje da je predlog da se rad na određeno produži novim zakonom sa jedne na tri godine, koji je naišao na veliko neodobravanje među sindikatima, jednako neprihvatljiv i za novog ministra privrede. Tako da, smatra on, postoji mogućnost da te izmene i ne bude. S druge strane, Cvetanović kaže da bi rasprave i problema moglo da bude oko dogovaranja o fleksibilnim oblicima zapošljavanja. KSS je, napominje on, uputio i dopis potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i da bi trebalo „da se sastane sa svim sindikatima, a ne samo sa jednim“. Čelnik KSS tu aludira na Samostalni sindikat, jer su upravo predstavnici najveće sindikalne organizacije u zemlji „probili led“ i prvi se sastali sa novim ministrima privrede i finansija i prvim potpredsednikom Vlade.

Generalni menadžer Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Dragan Milovanović kaže za Radnik da su oni imali na neki način „sastanak upoznavanja“ sa novim ministrom privrede kao i da je on izneo planove koje ima za privredu. „Radulović je pričao o tome kako treba smanjiti poreze na zarade, ali i rešiti problem preduzeća u restrukturiranju“, napominje Milovanović. Ministar privrede je na sastanku sa članovima ASNS pričao i o subvencijama privredi, ali i problemu neoverenih zdravstvenih knjižica. On kaže da je ministar „pokazao dobru volju“.

Za razliku od KSS, ASNS i Samostalnog sindikata, u UGS Nezavisnost kažu da još nisu razgovarali sa novim ministrima, kao i da im premijer nije odgovorio na zahtev za sastanak. Zato će odgovor ove sindikalne centrale na politiku države prema radnicima u zemlji biti protest.

– Organizujemo protest sutra, biće to protestna šetnja u našoj kampanji pod nazivom „Dosta“, jer nam je dosta svih vlada za poslednjih 20 godina koje nisu napravile promene. Biće to šetnja nezadovoljstva, kojom želimo da pozovemo građane i radnike da izađu na ulice i kažu šta misle, ističe za Radnik potpredsednik UGS Nezavisnost Slavko Vlaisavljević. On kaže da njih niko nije pozvao na sastanak i da ne žele uopšte da učestvuju u razgovorima i pravljenju zakona o radu sa izmenama koje su najavljene.

– Ne želimo da budemo deo priče u kojoj se pravi zakon u kom će se uvesti fleksibilni oblici zapošljavanja. Šta to znači? Da će možda jedan posao raditi dvoje ljudi, smanjiće se zarade, to će dovesti do još veće nesigurnosti i nezadovoljstva, napominje naš sagovornik. Vlaisavljević ističe kako i oni u UGS žele da se pitaju, baš kao i svi ostali građani. „Ako se o nama odlučuje, onda želimo da budemo pitani“, ističe potpredsednik UGS Nezavisnost.

Radna grupa za promene

– Složili smo se s ministrom privrede Radulovićem oko toga da treba smanjiti poreze na zarade, ali samo u slučaju da se to ne naplati na nekoj drugoj strani. Mi smo, između ostalog, takođe za promene Zakona o radu, ali da se formira radna grupa u kojoj ćemo biti svi, ističe Dragan Milovanović.

Firme u restrukturiranju

Teme sastanka „samostalaca“ koji su prvi razgovarali sa Vučićem i ministrima bile su neophodne reforme koje u narednom periodu treba sprovesti, sa akcentom na najavljene izmene zakona. Samostalni sindikat je sa ministrima razgovarao i o problemima zaposlenih u preduzećima koja su u restrukturiranju, a predsednik SSSS Ljubisav Orbović dobio je obećanje da će oni aktivno učestvovati u predstojećim reformama, posebno u procesu usaglašavanja odredaba novih pravnih akata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari