Nestašica ulja i šećera neće biti, ali zato postoji mogućnost da ove životne namirnice neznatno poskupe, tvrde proizvođači. Suša koja je uništila letinu doprinela je tome da cene pšenice, suncokreta ili kukuruza skoče na berzama, što će, naravno, uticati i na formiranje cene ulja i šećera.


U Viktorija grupi, koja proizvodi ulje Iskon, kažu za Danas da će oni i pored manjeg prinosa suncokreta ove godine obezbediti dovoljno ulja za svoje tržište i potrošače. Međutim, kako se se cena ulja usklađuje sa otkupnom cenom suncokreta trebalo bi, napominju u ovoj kompaniji, očekivati izvesnu korekciju cena. „Prosečna cena suncokreta prošle godine iznosila je 40 dinara, a trenutno se ova sirovina otkupljuje po ceni od 55 do 60 dinara, ne računajući zavisne troškove u vidu transporta, skladištenja, kontrole kvaliteta“, ističu u Viktorija grupi i napominju da će uprkos tome cena ulja u Srbiji i dalje će biti niža od one u zemljama okruženja.

Direktor marketinga i razvoja u zrenjaninskom Dijamantu Vladimir Milović kaže za Danas da nestašice ulja neće biti. „Dijamant isporučuje uobičajene količine tržištu. Što se cene tiče, ona će se formirati nakon završetka otkupa, a ono što je sigurno je da su troškovi sirovine roda 2012. značajno veći“, napominje Milović. Zrenjaninski proizvođač ulja će, napominje Milović, učiniti sve da izostavi svaki suvišni trošak kako bi ulje Dijamanta bilo što pristupačnije.

Trgovci, međutim, potvrđuju da su isporuke osnovnih namirnica smanjenje. „Usled povećane tražnje i smanjenih količina koje dobijamo od dobavljača jestivo ulje se brzo rasproda i dešava se da ga nema u našim objektima,“ kažu za Danas u kompaniji Delez Srbija. Zato se, kako kažu, trude da sve količine koje dobiju od dobavljača ravnomerno rasporede u okviru maloprodajne mreže.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić rekao je juče da nema nikakvih osnova za poskupljenje ulja i šećera. „Rod suncokreta nije toliko loš koliko se prvobitno najavljivalo, zabranjen je izvoz suncokreta, soje i šećerne repe“, rekao je Ljajić i dodao da je tržišna inspekcija počela kontrolu velikih trgovinskih lanaca ne bi li proverila da li u magacinima ima zaliha. „Ukoliko utvrdimo da je reč o špekulativnim radnjama, tržišna inspekcija će reagovati“, istakao je Ljajić i napomenuo da su predviđene kazne od 500.000 do dva miliona dinara. Ljajić bi danas, kako je najavio, trebalo da se sastane sa proizvođačima.

U međuvremenu, posle prvih rezultata kontrole Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine odlučilo je da vladi uputi zahtev za hitnu intervenciju na tržištu iz robnih rezervi, iz kojih najavljuju da će povući po 5.000 tona ulja i šećera. Pripremljen je zaključak o intervenciji po hitnoj proceduri i biće predat na usvajanje Vladi Srbije. U Ministarstvu naglašavaju da će maksimalna cena ulja u maloprodaji zahvaljujući intervenciji iz robnih rezervi biti oko 142 dinara po litru, a kilogram šećera oko 95 dinara. „Ovakva odluka doneta je nakon pojačanih nadzora tržišne inspekcije u maloprodajnim objektima u celoj Srbiji, gde je uočeno da proizvođači isporučuju manje količine pomenute robe, a da tražnja za njom istovremeno raste“, kazali su u Ministarstvu i naglasili da će nastaviti da prate stanje na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari