Planirano puštanje u rad visoke peći u Železari Smederevo u aprilu pod velikim je znakom pitanja jer je ta peć u mnogo lošijem stanju nego što se to očekivalo, saznaje Danas.



– S obzirom da visoka peć nije paljena duže od devet meseci, nalazi se u veoma lošem stanju. Stoga je neizvesno da li će sve potrebne radnje i pripreme biti obavljene do predviđenog roka za puštanje u rad visoke peći. Takođe, treba naglasiti da je u slučaju kada je peć u lošijem stanju skuplje i njeno puštanje u rad, što znači da će biti utrošeno više sredstava za tu namenu nego što je bilo planirano – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga, čija podružnica deluje u Železari Smederevo.

On ističe da je skeptičan prema najavama nadležnih da će smederevska železara realizovati poslovne aranžmana sa partnerima iz inostranstva.

– Svi bismo naravno voleli da do tih aranžmana dođe. Međutim, jednostavno u ovom trenutku ne vidim ko bi bio zainteresovan za lim i čelik koji se proizvodi u Železari. Jedina mogućnost je da svoje proizvode železara prodaje ispod cene, ali to nije rešenje jer bi na taj način država koja sada rukovodi fabrikom imala više troškova. Da bi došlo do proizvodnje neophodno je da u Železaru stigne ruda što u ovom trenutku nije slučaj. Ako je planirano da fabrika sa radom počne u aprilu, pod uslovom da je visoku peć moguće pokrenuti tako brzo, to znači da bi ruda u Železaru trebalo da stigne do kraja meseca. U svakom slučaju, možemo konstatovati da su dosad realizovane samo kozmetičke promene što nikako nije dovoljno da startuje proizvodnja. Jedan od preduslova da do toga dođe je da se promeni menadžment, da u fabriku na rukovodeća mesta dođu ljudi sa iskustvom i znanjem i koji bi mogli da obezbede poslove sa partnerima iz inostranstva – ističe Veselinović.

Železara Smederevo je samostalno kao državno preduzeće počela sa radom 4. marta, pripremajući se za paljenje jedne visoke peći. Odluka je doneta nakon isteka tendera za strateškog partnera za Železaru, na koji ruski Uralvagonzavod nije dostavio ponudu. Tada je najavljeno da postoji mogućnost da u aprilu počne da radi visoka peć u Železari. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je ocenio da će pored 5.000 radnika Železare koji trenutno rade, toj kompaniji, kad počne da radi, biti potrebno još 250 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari