Poznavaoci domaćih finansijskih prilika tvrde da je iste klijente kao Agrobanka i Univerzal banka imala bar još jedna domaća banka i da bi svaki dan trebalo očekivati da ona krene stopama ove dve upokojene finansijske ustanove. Za to vreme za Intekomerc, krovnu firmu imperije Gorana Perčevića i sa njom povezani Koteks iz Surčina pokrenut je prethodni stečajni postupak zasnovan na unapred pripremljenom planu reorganizacije, a proizvodni program Beohemije Željka Žunića odvija se preko dugovima neopterećenog računa „Beohemije poslovni sistemi“ i sa novim menadžmentom na čelu sa Rajkom Mandićem, bivšim direktorom PKB i bivšim rukovodiocem Delta Maksija.

Inače, i Beohemija je podnela zahtev sudu za pokretanje prethodnog stečajnog postupka zasnovanog na sopstvenom planu reorganizacije, ali okončanje te procedure zahteva neko vreme.

Dobri poznavaoci domaćih finansijskih prilika tvrde da je Perčević sa bankama svojim poveriocima „a to su gotovo sve domaće banke“, i verovatno nekim, ali videće se, ne svim dobavljačima, ugovorio plan reorganizacije sa grejs periodom od dve godine na koji teče kamata manja od jedan odsto, a posle toga kamatu ne veću od tri do četiri odsto. Mada je komunicirao i sa stečajnim upravnicima i sa nekim od rukovodilaca firmi sudbinski povezanih sa Perčevićem, list Danas nije uspeo od njih da dobije potvrdu ovog izuzetno povoljnog aranžmana. „Prosto, jednostavno, ne bih da vam odgovaram na ta pitanja. Nemam komentara“, rekao je direktor Koteksa Ljubinko Petrović. Mada banke koje su pumpale ove po svemu sudeći političke kredite verovatno i nemaju drugi izlaz, sagovornici Danasa kivno zaključuju da „dobre firme plaćaju kamate od devet odsto, a nikakve firme nikakve kamate, te je onda bolje biti nikakav, pa ići u reorganizaciju“.

Račun Interkomerca u neprekinutoj blokadi je od 12. novembra prošle godine za jučerašnji iznos od više od 6,6 milijardi dinara, a račun Koteksa iz Surčina, koji se najpre vodio kao suvlasnik Interkomerca da bi sada prešao u gotovo kompletno vlasništvo te Perčevićeve firme, blokiran je za iznos od više od 3,4 milijarde. Tu je i i Interkomerc agrar sa blokadom od oko 703 miliona dinara. Tu naravno nije kraj spisku sa Perčevićem povezanih firmi

Ali, za Interkomerc i Koteks već je pokrenut prethodni stečajni postupak zasnovan na planu reorganizacije koji podrazumeva: zabranu Narodnoj banci – odeljenje za prinudnu naplatu Kragujevac da isplaćuju sa računa stečajnog dužnika, a bez prethodne saglasnosti stečajnog sudije ili privremenog stečajnog upravnika, rešenja o prinudnoj naplati ili druga sudska i ostala rešenja, kako ona koja su već ispostavljena tako i ona koja će se tek ispostaviti. Ova zabrana odnosi se na sve dinarske i devizne račune stečajnog dužnika kod svih banaka. Na isti način je zaštićena i imovina stečajnog dužnika i od „izvršenja na obezbeđenoj i neobezbeđenoj imovini“ uključujući tu i prava izručnih poverilaca.

Račun firme Beohemija, čiji su osnovni proizvod deterdženti, u neprekinutoj je blokadi od 23. oktobra prošle godine za dug koji je juče dostigao oko 4,9 milijardi dinara. Kako je Danas već pisao, u Agenciji za privredne registre nalazi se 16 firmi koje su bile ili su još uvek u vezi sa vlasnikom Beohemije Željkom Žunićem. Blokada zemunske kozmetičke firme Dahlia, takođe sa tog spiska, trenutno je vredna oko 1,39 milijardi dinara, a zrenjaninske firme Beohemija-Inhem oko 2,2 milijarde dinara.

Od poslednjeg u nizu tekstova koje je Danas posvetio poslovanju ovog već vrlo poznatog dvojca biznismena, kod Beohemije je došlo do nekih promena, odnosno novih saznanja. Naime, u Agenciji za privredne registre je, na osnovu rešenja Prvog osnovnog suda u Beogradu, početkom ove godine upisano vlasništvo Afaktor-faktoring finansiranje doo od 68,65 odsto u udelu izvršnog dužnika Željka Žunića u privrednom društvu Beohemija do čega je došlo upisom zaloge izvršnog poverioca Afaktora. Poznavaoci tvrde da se ovde prosto radi o firmi koja je od banaka uzimala kredite i uvećane za neki procenat prosleđivala ih Žuniću. I Perčević se, kažu izvori Danasa, koristio sličnim firmama, valjda kad mu banke više nisu odobravale kredite.

Novi račun

Beohemija, čiji je veliki kreditor i Evropska banka za obnovu i razvoj, nastavila je i pored blokade da posluje preko neopterećenog računa na osnovu dogovora banaka svojih poverilaca među koje izgleda ne spada Alpha banka iz Beograda u ime koje je izvršitelj Marko Vukićević podneo krajem januara ove godine rešenje o izvršenju Privrednog suda u Beogradu na osnovu koga bi ta banka trebalo da se naplati prodajom udela u Beohemiji i firmi Dahlia.

Nisu isti svi poverioci

Da svi poverioci ne učestvuju u unapred pripremljenom planu reorganizacije, čiji je autor sam Interkomerc, svedoči može se pretpostaviti očajnički pokušaj Kompanije Jovanović iz Šapca koja je istog dana kad je registrovan plan reorganizacije u akte Agencije za privredne registre uvela zaključak Privrednog suda u Beogradu kojim se sprovodi izvršenje na celokupnoj imovini Intekomerca i Koteksa i 50 odsto imovine Interkomerc agrara, a u korist izvršnog poverioca Kompanije Jovanović iz Šapca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari