Nektar iz Bačke Palanke kupio je 93,73 odsto slovenačkog proizvođača sokova, kompanije Fruktal, potvrđeno je juče agenciji Beta u Nektaru.


Kako je rečeno u srpskom proizvođaču proizvoda od voća, kupoprodajni ugovor je potpisan prekjuče. Prema pisanju medija, uprava Pivare Laško, posredne vlasnice Fruktala, odlučila se da tog poznatog slovenačkog proizvođača sokova proda najboljem ponuđaču Nektaru. Srpska kompanija je pobedila na javnom konkursu, na kom je bilo predato 10 neobavezujućih i pet obavezujućih ponuda. Kako je na Ljubljanskoj berzi objavila Pivara Laško, srpski Nektar će 93,73 odsto Fruktala platiti 35,3 miliona evra.

Kupac se obavezao da će obezbediti dalji razvoj te slovenačke robne marke i očuvati domaću proizvodnju. „U odluci o prodaji kompanije Fruktal nije bila presudna cena koju je ponudio kupac nego jasne obaveze Nektara da će obezbediti dalji razvoj robne marke Fruktal i očuvati proizvodnju u Ajdovšćini i Kamniku“, kazao je na konferenciji za novinare predsednik uprave Pivovarne Laško, dosadašnjeg vlasnika Fruktala, Dušan Zorko. On je uveren da je Fruktal u Nektaru našao pouzdanog, dugoročnog partnera svesnog odgovornosti za budućnost kompanije i njenog značaja za lokalnu zajednicu. Nektar je za kupovinu Fruktala izdvojio 35,3 miliona evra iz vlastitih sredstava i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Najveći proizvođač voćnih pića u Srbiji, porodično preduzeće Nektar, osnovano je 1998. u Bačkoj Palanci i 100 odsto je u vlasništvu porodice Radun. Dosadašnji vlasnik Fruktala je bila Pivara Union, u vlasništvu Pivovarne Laško. Poslovna grupa Pivara Laško je zbog prevelike zaduženosti bila prisiljena da počne prodaju svih investicija u svom vlasničkom portfelju koje nisu direktno u vezi s njenom osnovnom delatnošću, proizvodnjom i prodajom piva. Prodaju mora da odobri Skupština Pivovarne Laško, koja treba da bude održana 30. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari