Vlada Srbije je svesna činjenice da mlekarski sektor u Srbiji nije u lakoj poziciji, svesni smo problema proizvođača mleka, ali i činjenice da sa sličnim problemima danas suočavaju i mlekari u mnogim drugim ekonomski i poljoprivredno znatno razvijenijim delovima sveta, istakla je juče ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, na prvom Kongresu mlekarstva u Srbiji.

Ona je rekla da „jake poljoprivrede nema bez jakog stočarstva“ i da su upravo zbog toga, Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i resorno ministarstvo čvrsto opredeljeni da pomognu dalji razvoj mlekarskog sektora kroz povećanje broja mlečnih grla i unapređenje kvaliteta i proizvodnje mleka.

Ministarka Bogosavljević Bošković je, obraćajući se prisutnima na Kongresu, naglasila da je zaustavljen trend opadanja broja mlečnih krava i da je Srbija u prethodnoj godini zabeležila blagi rast u stočarskoj proizvodnji, broju mlečnih grla i proizvodnji mleka.

„Vlada i Ministarstvo će čvrsto stajati na strani naših proizvođača trudeći se da svojim merama pomognu sektoru proizvodnje mleka koliko god je moguće“, istakla je ministarka i podsetila da je ove godine Ministarstvo i pored izuzetno restriktivnog budžeta zbog sveobuhvatnih mera štednje, uspelo da zadrži premije za mleko na sedam dinara po litru, ali i da podigne iznose subvencija za priplodna mlečna grla sa 20.000 na 25.000 dinara po grlu i uvede dodatne kategorije u tovu koje će se subvencionisati.

Na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i životne sredine, u Srbiji je juče održan prvi kongres mlekarstva, koji je okupio je najrelevantnije učesnike u mlekarskom sektoru zemlje.

Osim o državnoj pomoći, na Kongresu juče se razgovaralo i o korišćenju sredstava iz IPARD programa, pre svega iz ugla Hrvatske, ali i prerađivačkoj industriji i novim trendovima u plasmanu mlečnih proizvoda na tržište. Kongres se nastavlja danas razgovorima o đubrivu, simentalskoj genetici, premiksima za stočnu hranu, a sve to nakon obilaska farmi u Melencima i Basaidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari