Nemački „Falke“ pozitivni izuzetak

* Tamo gde ima kolektivnog ugovora, zaposleni su sigurniji i rade u mnogo boljem okruženju
U fabrikama na jugu Srbije skoro da nema sindikalnih organizacija

Ostavite komentar


  1. Budućnost sindikalnog organizovanja je direktno u granu. Radnici se direktno učlanjuju u granu.Poslodavac ne zna ko su članovi sindikata a stručni timovi rešavaju probleme svojih članova.Problem je u tome što radnici nemaju svest o sindikalnom udruživanju a i sindikati su sami doprineli da im se ne veruje.Sindikat mora da bude servis članstvu i mora se izgraditi međusobno poverenje.

    1. … kao prvo u Srbiji ovi nazovi sindikalni lideri moraju d anateraju vlast u Srbiji da donese Zakon o sindikatima koji bi bio savremen i saglasan sa Zakonima o sindikatima u Evropi a zatim da se izbore za sve ono što imaju sindikati u Evropi a naročito u skandinavskim zemljama gde sindikati imaju članstvo van preduzeća i kad sindikat pokrene neki postupak on nikada ne predaje od radnika potpisanu tužbu već je sam potpisuje protiv poslodavca u nekoj kompaniji ako ne poštuje zakone i kolektivne ugovore … dok s eto ne ostavri ovo je samo farsa od sindikalnog rada gde sindikalni lideri anstoje d aorganizuju sindikate po preduzećima i tako izlože to članstvo u tom preduzeću represivnim merama poslodavca a sve u cilju d adobiju uplaćenu članarinu iz tog preduzeća od članova koji su radnici u tom preduzeću … sve s e svodi na onu narodnu ne lipši magarče do zelene trave … mnogo je posla oko stavranja jakog sindikalnog pokreta u državi Srbiji i za sada niti imamo državu niti jak sindikalni pokret već je sve to samo mrtvo slovo na papiru i neophodna demokratska forma …

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.