“Niš, moj grad”: Grad treba da bude medijator koji će obezbediti uslove za rad u Juri 1Miodrag Stanković: Foto Niš moj grad

Odbornik opozicione odborničke grupe “Niš, moj grad” Miodrag Stanković zahtevao je da Grad “preuzme ulogu medijatora i od kompanije ‘Jura’ zahteva da obezbedi elementarne uslove za rad zaposlenih“.

Stanković je kazao da je danas Skupštini grada podneo odborničku inicijativu kojom traži da Grad učini ono što je u njegovoj moći kako bi se obezbedili normalni uslovi za rad zaposlenima u niškoj fabrici Jure.

„Nakon što su u zimskim mesecima zaposleni morali da rade i vikendom pod pretnjom otkaza, sada nemaju ni osnovne uslove za rad usled ekstremno visokih temperatura“, rekao je Stanković na konferenciji ta novinare.

Stanković je podsetio na pisanje Danasa da u niškoj fabrici Jura, gde radi oko 2.700 zaposlenih, prema tvrdnji radnika, ni u vreme aktuelnog toplotnog talasa, kada je temperatura napolju iznad 35 stepeni, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja.

Prema njihovim rečima, klima uređaji u toku ove godine nisu uključeni nijednom.

“Hale su pregrejane, radnici rade u majicama i šorcevima koji su ‘gola voda’. Među zaposlenima ima i ljudi lošijeg zdravlja, pa iako do sada nikome nije ozbiljnije pozlilo, vrlo je moguće da se to dogodi”, upozorili su naši sagovornici.

Oni su kazali da su pisali peticiju poslovodstvu, u kojoj su zahtevali puštanje u rad rashladnih uređaja, a da su članovi Saveta radnika razgovarali sa predstavnikom poslovodstva niške Jure, ali da rezultata još nema, već im je čak poručeno da “svako kome se ne sviđa što klime nisu uključene ‘može da ide kući’”.

Poslovodstvo Jure u Srbiji danas je negiralo tvrdnje radnika u niškoj fabrici te kompanije, ali je “priznalo” da postoje kvarovi na nekim uređajima, “koji će u najkraćem roku biti otklonjeni”.

Prema našim izvorima, inspekcija rada je juče posetila nišku Juru i naložila poslovodstvu kompanije da u roku od sedam dana reši problem problematične klimatizacije.

 

Zamrznuti cene usluga gradskih javnih preduzeća i staviti van snage „Oko sokolovo“

Stanković je saopštio da je podneo i odborničku inicijativu kojom traži da se zamrznu cene usluga gradskih javnih preduzeća, kao i da se stavi van snage odluka o uvođenju video nadzora „Oko sokolovo“ dok ne bude rešen problem parkiranja u gradu.

“Situacija je alarmantna i apelujem na nadležne u Gradu Nišu da se vanrednim merama zaštiti životni standard građana”, rekao je on.

U Nišu su u poslednje vreme poskupele ili čekaju saglasnost za poskupljenje usluge gradskog javnog prevoza, taksi prevoza, parkiranja, daljinskog grejanja i odvoženja smeća.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari