Niš: Oko 60 miliona evra iz EU da otpadne vode budu čiste, a kanalizacija više ne ide u reku 1Foto: JKP Naissus

U Nišu su počele pripreme za izgradnju Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, koja bi, između ostalog, trebalo da onemogući i izlivanje neprečišćene fekalne kanalizacije u Nišavu, što se dešava decenijama unazad.

U niškoj Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj su kazali da je javni poziv za izgradnju ovog postrojenja raspisan, a već do 5. aprila bi trebalo da bude potpisan i ugovor sa izvođačem radova.

„Javni poziv za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu trajeće do 9. marta. Interesovanje je veliko, a lokaciju su već obišli predstavnici tridesetak potencijalnih izvođača radova. U pitanju je kapitalni projekat, vredan oko 60 miliona evra, koji će se finansirati preko IPA fondova Evropske unije. Rok za izgradnju je tri godine“,  rekao je direktor KLER-a Dušan Radivojević za Televiziju Zona plus.

Radivojević je kazao da očekuje da će izvođač radova biti izabran na međunarodnom tenderu.

Dokumentacija koju zainteresovane kompanije treba da podnesu je izuzetno obimna, procedura nimalo jednostavna, a “Evropska delegacija će imati glavnu ulogu u tom procesu”, dodao je.

Prema njegovim rečima, ovo postrojenje, koje “u Srbiji sada ne postoji”, treba da spreči da se godišnje u Nišavu, bez pročišćavanja, ispusti 30 miliona tona otpadnih voda, među kojima su i fekalni sadržaji.

Takođe, posebnim tretmanom mulja dobiće se biogas, koji će dalje moći da se upotrebi za proizvodnju struje i toplotne energije.

„Najveći problem je što skoro sva fekalna kanalizacija u Srbiji, odnosno u većini naših gradova, ide vodoispusno, u naše reke. Samo nekoliko gradova ima fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, što je savreeno, kvalitetno i neophodno rešenje. U Nišu se otpadne vode, pa i ovakva kanalizacija, od osnivanja našeg preduzeća, 1937. godine, isputa u Nišavu, nizvodno od grada prema ušću u Južnu Moravu. Uprkos tome, vodimo računa da se ne remeti boljni i životinjski svet, i u tome uspevamo“, tvrde u niškom Vodovodu „Naissus“.

U ovom preduzeću za Danas kažu i da će tek nova Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda doneti „pravi” benefit – čiste reke i podzemne vode.

Sve otpadne vode će preko kolektora biti odvožene do buduće fabrike, gde će biti prečišćene, a veći deo te kolektorske mreže već je završen.

Prema javno dostupnim podacima, u Srbiji postoji 47 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, od kojih su samo 26 u funkciji, a samo nekoliko ispunjavaju sve zakonske kriterijume i mogu se ubrojati u moderne.

Najmoderniji pogon je u Kruševcu, a kao primer dobre parakse pominju se i pogoni u Somboru i Kragujevcu.

U  Ministarstvu za zaštitu životne sredine su ranije procenjivali da je Srbiji potrebno ukupno 357 ovakvih postrojenja, koja bi koštala oko pet milijardi evra, od kojih bi milijarda “pripala” Beogradu.

U ovom ministarstvu su kazali da su gradovi i opštine mahom obezbedili lokacije i dokumentaciju za građevinske dozvole.

 

Direktor niškog KLER-a odbio da odgovori na pitanja, uputio Danas na Ministarstvo finansija

Direktor niškog KLER- a Dušan Radivojević danas je odbio da odgovori na pitanja Danasa u vezi sa budućom niškom Fabrikom za porečišćavanje otpadnih voda, već nas je uputio da se “za sve detalje oko tenderske procedure” obratimo Ministarstvu finansija. Radivojević je prethodno za lokalne medije govorio o ovoj temi, uključujući i detalje o javnom pozivu i tenderskoj proceduri.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari