Ekološki projekat sanacije istorijskog zagađenja zemljišta, koji je tokom ove godine započela kompanija NIS, već daje dobre rezultate u šta su se uverili i prisutni prilikom organizovanog obilaska zemljišta kod bušotine Rus-B, u ataru sela Melenci kod Zrenjanina. Prema rečima Svetlane Stanić, direktorke Direkcije za istraživanje i proizvodnju, ovaj projekat podrazumeva sanaciju primarnih isplačnih jama koje su nastajale prilikom formiranja bušotina a cilj je da se doprinese smanjenju štetnog uticaja na zemljište i podzemne vode.

– Problem bezbednog uklanjanja ostataka nafte je star koliko i istorija eksploatacije nafte u Srbiji. Postojalo je 142 nesanirane isplačne jame i tri upojna basena, koja su nastala tokom prethodnih godina bušenja. Ove godine smo sanirali 29 primarnih isplačnih jama i jedan upojni basen, dok naredne godine planiramo sanaciju 37 ovakvih jama – izjavila je Svetlana Stanić.

Prema njenim rečima, cilj projekta je saniranje zagađenog zemljišta i za ovaj značajan posao izdvojeno je 323 miliona dinara. Naftagas je nekada vršio sanaciju bušotina formiranjem centralne deponije, gde je odlagana isplaka odnosno tečni otpad od bušenja nafte i jedna takva se nalazi i danas u Novom Miloševu. Pre mesec dana predstavljena je kompletno sanirana deponija, na kojoj je izgrađen kompleksni sistem od pet betonskih kaseta za bezbedno uklanjanje isplake, ostataka nafte, zemlje i ostalih nepoželjnih materijala sa naftnih bušotina.

– Isplaka sa svih bušotina dovozi se specijalnim kamionima i ispušta u basene, mi ih zovemo kasetama. Ima ih pet, svaki kapaciteta oko 15.000 kubnih metara. Osim isplake koja se sastoji od aktivne gline i nije škodljiva, u vodi ima i nešto nafte i drugih sastojaka, što samo opravdava ovu investiciju – kaže Svetlana Stanić.

Prema njenim rečima, svaka kaseta obložena je folijom nepropusnom za vodu, a nakon završetka eksploatacije, NIS planira da hermetički zatvori kasete folijom, prekrije ih humusom i prostor pošumi. Kako je istaknuto, pored isplake i ostalih „nusproizvoda“ bušenja nafte iz aktivnih bušotina, od marta ove godine ovde se odlaže i materijal sa starih bušotina. Vrednost investicije je 6,3 miliona evra, od čega je 70 odsto sredstava uloženo u ugradnju specijalne vodootporne folije. Prema podacima kompanije NIS, plan je da se ova deponija ubuduće koristi za odlaganje otpada od bušenja novih bušotina, čime bi se u kraćem vremenskom periodu teren pored postojećih bušotina vraćao u prvobitno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari