NIS: Uredno smo snabdevali tržište derivatima i očuvali stabilnost zaposlenih 1Foto: NIS

Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2022. godini uspešno realizovala dva cilja, uredno snabdevala tržišta naftnim derivatima i očuvala socijalnu stabilnost zaposlenih, navedeno je u Izveštaju o održivom razvoju te kompanije.

U Rafineriji nafte Pančevo, kako je navedeno u saopštenju, prerađeno 4,42 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda što je najbolje ostvarenje od 2009. godine.

NIS je uspeo da odgovori na uvećanu potražnju na tržištu, pa ukupan obim prometa naftnih derivata u 2022. godini iznosi 4,36 miliona tona, što je osam odsto više u odnosu na rezultat, ostvaren godinu dana ranije.

U rad je puštena TE-TO Pančevo, a proizvedena električna energija upućivana je isključivo u domaći elektroenergetski sistem kako bi se doprinelo stabilnosti u snabdevanju domaćih potrošača električnom energijom.

U razvojne projekte u prošloj godini NIS je uložio 22,1 milijardu dinara, što je devet odsto više u odnosu na kapitalna ulaganja 2021. godine.

NIS je, kako je navedeno, dao snažan doprinos zaštiti životne sredine i u 2022. godini u ekološke projekte investirao gotovo 315 miliona dinara.

Dodaje se da je kompanija nastavila da pruža snažan doprinos ekonomskom napretku, razvoju ljudskih resursa, zaštiti životne sredine i podršci zajednici, rukovodeći se globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija o održivom razvoju i prepoznala je 12 od 17 ciljeva, čijem ostvarenju doprinosi svojim aktivnostima.

Ističe se da je NIS pionir u Srbiji u izveštavanju u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), imajući u vidu da je Izveštaj za 2022. godinu, 13. uzastopni verifikovani izveštaj.

„Upravo publikovanim Izveštajem koji je verifikovala nezavisna revizorska kuća TPA revizija kompanija na transparentan i sveobuhvatan način svim zainteresovnim stranama predstavlja informacije u vezi sa doprinosom ostvarenju ciljeva održivog razvoja, strateškim ciljevima kompanije, kao i opredeljenjima i rezultatima NIS-a“, navedeno je u saopštenju.

U društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu u 2022. godini investirano je 360 miliona dinara, a u fokusu je bila kampanja „Da se nove nade rode“ kojom se kompanija pridružila važnom nacionalnom cilju, unapređenjima u oblasti reproduktivnog zdravlja i povećanju nataliteta.

Kampanja je sprovedena na nacionalnom nivou jer je podržano 40 zdravstvenih ustanova u više od 30 opština i gradova širom Srbije.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je NIS podržao zdravstvene ustanove kroz nabavku savremene medicinske opreme, koja će doprineti unapređenjima u oblasti reproduktivnog zdravlja i najplemenitijem cilju, povećanju nataliteta.

„Smatram da sa pravom možemo reći da smo u 2022. godini sa uspehom odgovorili na sve izazove i zajednički uložili napore kako bismo obezbedili dugoročni održivi razvoj NIS-a“, rekao je Tjurdenjev.

NIS je, kako je navedeno, u 2022. ponovo izabran za najpoželjnijeg poslodavca i dobio je priznanje „Poslodavac partner“ za najviše standarde kvaliteta kada je reč o oblasti upravljanja ljudskim resursima.

Kompanija organizuje i praksu studenata „NIS Calling“, a preko programa „NIS Energy“, pruža priliku master studentima i diplomcima odabranih fakulteta da unaprede svoja znanja i zaposle se u NIS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari