Niške Dveri: Proizvođači višanja seku stabla puna roda zbog niske otkupne cene 1Foto: Dveri Niš

Niške Dveri su upozorile da mnogi proizvođači višanja u merošinskom kraju seku stabla puna roda i uništavaju višegodišnje voćnjake zbog izuzetno niske otkupne cene koja im je saopštena neposredno pred berbu.

„Iako je najavljivano da će otkupna cena višanja biti 70 dinara za kilogram, ona je pred berbu pala na 40 dinara. Ovako niska cena ne pokriva ni osnovne troškove- berače koji naplaćuju 20 dinara po kilogramu, najskuplju naftu, hemijske preparate i đubrivo, tako da proizvođači višanja imaju velike gubitke. Zbog toga se na mnogim imanjima već seku stabla puna roda i uništavaju višegodišnji voćnjaci“, navode u Dverima.

Oni su ocenili da je reč o „pravoj uceni otkupljivača“ koji su pred samu berbu ponudili cenu koja ne može da pokrije ni osnovne troškove, a pritom ne isplaćuju proizvođačima višanje koje preuzimaju.

Niške Dveri: Proizvođači višanja seku stabla puna roda zbog niske otkupne cene 2
Foto: Dveri Niš

Prema njihovim rečima, ovako nisku cenu formirale su lokalne hladnjače i otkupljivači za potrebe prerađivačke industrije voća u Srbiji.

„U ovom momentu u merošinskom kraju postoje dve hladnjače- Fripak, koja je potpuno devastirana i neupotrebljiva, urasla u korov i bez zaposlenih, kao i hladnjača u Aleksandrovu, koja takođe ne radi, a prodata je novom vlasniku za 200 hiljada evra, što je izuzetno niska cena“, kažu oni.

Kako dodaju, ni niški Sekretarijat za poljoprivredu, a ni dva ministarstva koja se bave selom i poljoprivredom, nisu proizvođačima najbolje svetske višnje pružili bilo kakvu pomoć, niti su garantovali otkupnu cenu.

„Opština Merošina, takođe, godinama nije obnovila uništene i opljačkane hladnjače“, kažu oni.

Članovi Gradske organizacije Dveri Niš i građani Niša su, inače, prošlog vikenda u merošinskim selima organizovali akciju kupovine oblačinskih višanja direktno od proizvođača, na njihovim imanjima.

Niške Dveri: Proizvođači višanja seku stabla puna roda zbog niske otkupne cene 3
Foto: Dveri Niš

Oni su i pomagali proizvođačima u selu Gradište u berbi višanja, a otkupljivali količine koje su sami ubrali.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari