Nova: Srbijagas spasili poreski obveznici od toga da postane gubitaš 1Foto: Beta/Milan Obradović

Preduzeće „Srbijagas“ je prijavilo dobit od 47 miliona evra u 2022. godini, a zadužilo se za 2,5 milijarde evra, ali jedini razlog zašto nije u minusu je što njegove dugove preuzima država, odnosno svi poreski obveznici, piše Nova.rs.

Kako je ocenio stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, postoje objektivni i subjektivni razlozi za veliku zaduženost „Srbijagasa“. Objektivni razlog je loš sistem naplate, a subjektivni – loše poslovanje, netransparentne javne nabavke i finansijski neisplativi projekti.

„Objektivni razlog za ovoliku zaduženost je to što je država ograničila cenu gasa koju ovo preduzeće može da naplaćuje svojim korisnicima. Cena nije adekvatna“, rekao je sagovornik Nove.rs.

Vlada Srbije je krajem marta uputila Predlog zakona Skupštini, u kojem se traži garancija države za kredit „Srbijagasa“ u iznosu od 225 miliona evra, plus kamata i ostali troškovi.

U februaru je usvojen zakon kojim je država dala garancije preduzeću za ukupno 105 miliona evra i 2,35 milijardi dinara, i kamate pride.

To znači da je država, samo u ovoj godini, garantovala za oko milijardu i 170 miliona dugova koje je napravio „Srbijagas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari