Nova toplana u Gornjem Milanovcu na biomasu 1Foto: J. B. K. /Danas

U Gornjem Milanovcu danas je otvorena nova toplana na biomasu i gas, koja će omogućiti efikasnije grejanje i čistiji vazduh u gradu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je da će puštanjem u rad nove toplane mazut biti isključen iz upotrebe, a koristiće se biomasa kao ekološki prihvatljiviji energent sa nultom emisijom sumpor-dioksida, dok će emisija praškastih materija biti znatno ispod dozvoljenih vrednosti.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je istakla da ovakvi projekti doprinose unapređenju stanja životne sredine, smanjenju potrošnje i povećanju udela obnovljivih izvora u proizvodnji toplotne energije, što je cilj kojem se teži.

Vujović je podsetila da je zamajac zelenih investicija širom zemlje pokrenut pre dve godine kada je Vlada Republike Srbije ekologiju i zaštitu životne sredine označila kao jedan od ključnih prioriteta.

Obilazeći radove na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Velereč, ministarka je naglasila da je država obezbedila velika sredstva za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture u Gornjem Milanovcu.

Navela je da ova investicija omogućava pokrivenost opštine kanalizacionom mrežom od 80 odsto, što je evropski standard koji treba ostvariti i dodala da se radovi izvode na više lokacija, i dodala da je uklonjeno i preostalih 28 divljih deponija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari