Od danas Dina kartica obavezna

* Građani ne mogu da odbiju novu karticu, kažu u NBS * Od decembra se smanjuju međubankarske naknade za korišćenje plastike
Stupa na snagu prva novina iz novog Zakona o međubankarskim naknadama

Ostavite komentar


  1. Ako je tačna informacija koju ste napisali u ovom tekstu,da svako mora da ima Dina karticu i da ne može da odbije da mu se izda onda je to neustavno i protivno slobodama i pravima građana i takvu odredbu propisa treba ukinuti.Moje pravo kao građanina je da izabarem da li ću koristiti bilo koju platnu karticu ili ne .Ovo treba osporiti na Ustavnom sudu Srbije.(kakav god da je)

    1. Samo da napomenem – piše da ne smemo da odbijemo da nam kartica bude izdata, ali ne piše da smo obavezni i da je koristimo. Da se razumemo, užasnuta sam i ja time da neko može da mi naturi karticu koju ne želim, ali nema načina (valjda) da me natera da je koristim ako ja to neću.

      1. Svakako će vam naplaćivati mesečno održavanje, koristili je ili ne, što jeste pljačka.

  2. Saljem jos jednom komentar potaknut clankom „Od danas Dina kartica obavezna“ kojim list Danas obavestava javno mnjenje. Takođe u izvestaju se navodi da „kažu u centralnoj banci da građani ne mogu odbiti da im se izda platna kartica“ (!)U NBS su se pravdali da sve razvijene zemlje imaju nacionalnu platnu karticu. (Danas 17. avgusta 2018.) U koliko je istinita tvrdnja iznesena u listu Danas, smatram da je suvise Hatiserifa i Obznana potureno na gradjane ove zemlje od obaveznih upravnika zgrada, obaveznog doniranja organa (do ako se ne izjasni drugacije) do sadasnje obavezne tzv DINA kartice. Nije istina da „sve razvijene zemlje imaju nacionalnu platnu karticu“. U Nemackoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, etc. to ne postoji. Ili ako postoje tzv „nacionalne platne kartice“, one nigde nisu, niti smeju biti obavezne! Zato vas odista molim da citavu stvar pojasnite citaocima posto u razlicitim tumacenjima prikazana, unosi pometnju u poimanju novouspostavljenog zakona.

    1. Dragi moderatori moj prilog jeste u vezi sa tekstom ali pocinje opstije malo, molim vas procitjte ceo komentar. Dakle po cemu se prepoznaju Srbi, koje zele da budu nesto vise? Po koriscenju hrvatskih neologizama gde postoji srpska dobra rec. Ne sporim da su reci kao nogomet i Putovnica mnogo bolje od red Fudbala i Pasosa, ali da li ste zaista potaknuti? No ista je mehanizam prisutan u vezi sa kraticama, boze pored „svetskih“ sta ce nam nase? Istovremeno zele visi standard kod kuce. Po pravilu se odmah javljaju nasi gastosi da nam objasne kako su na radu u Nemackoj i Austriji videli samo svetske (V Pay jelte i Maestro), jer sprski „gradjanski“ um, kao i nemacki samo zeli sto manje nacionalnih obelezja – kako na svojim racunarima, kafi, odeci, tako i na svojim platnim karticama, koje uzgred samo koriste u Srbiji. Na proputovanju svetom se zbog provizija danas iskljucivo koriste kreditne kartice. Ali zasto bi Srbin npr vozio Leksus, kad ceo svet jedino zna sta je Mercedes i BeEmVe (namerno ne pisem BMW). I da zemlje sa iole nezavisnom politikom (dakle ne Austrija i posebno ne Nemacka) nego Svajcarska, Japan, Brazil, Kanada, pa i Portugal(ija) imaju nacionalnu karticu koja pomaze domacem trzistu i platnom sistemu. Drugo blizu 40% Nemaca je preslo na E-Banke zbog nizih tj. „0“ provizija, jer se oni rukovode samo realnim parametrima. Da tamo postoji platna kartica sa daleko nizim provizijama, svi bi je imali, a ne V Pay (u medjuvremenu je jeftiniji za banke nego Maestro, pa se polako prelazi na njega). No kod nas je eto Dina je dugo promovisana avaj bez uspeha (secate se reklame sa Brenom?), ali malogradjanstinu je izgleda jedino moguce strogim zaonskim propisima spreciti. Dakle zelim Dini uspeh u korist svih nas.

    2. U pravu ste, Jovane. Ja ne znam nijednu EU zemlju sa „nacionalnom“ karticom. Nisam, doduse, ziveo ni u Rusiji, ni na Kubi, ni u Venecueli. Svaka banka u svakoj zemlji izdaje svoje bankarske (takozvane „debit“) kartice. Za raliku od kreditnih kartice, ako upotrebljavate ovu karticu, mozete podici samo onoliko (ili manje) novca koliko imate na racunu. Od pre neko vreme, mislim prosle ili pretprosle godine, u celoj Evrozoni zabranjena je naplata provizije za placanje bankarskom (debit) karticom. Pojedine firme su uvele minimalan iznos placanje (obicno 15EUR) ali proviziju NE SMEJU da naplate. U vecini Evrozone je i podizanje gotovine debit karticom besplatno, bez provizije. Uvodjenje „drzavne“ kartice je vrlo neobicno i, rekao bih, sumnjivo. Mora da neko negde mucka nesto na veliko i da je nekome tu otvorena mogucnost da narod pljacka.

  3. za sada je obavezno da je podignes. i nema vise reizdavanja dotadasnjih debitnih (visa, master) kartica po automatizmu gde samo odes u filijalu i pokupis je. postoji medjukorak, a to je da podneses zahtev. Posto ce svi morati da podnose zahteve, bice guzva. Posto niko ne voli guzvu, ici cemo linijom manjeg otpora i koristiti dinu. logicno je da se na to racuna jer smo ovce. da ne biste pali u iskusenje, a vi tu istu dinu cim dobijete lepo pred kamere u banci isecite makazama. ako ste u beogradu, ispred nbs i ostalih zgrada gde su drzavne institucije ili figure direktno ili indirektno umesane u to A, ako kojim slucajem na ovaj nacin misle da nesto poboljsaju zbog i za gradjane, onda trazimo ozbiljan i detaljan izvestaj o svemu tome.

  4. Nista mi ovde nije jasno.Koje su ovo gluposti.Kakva nacionalna kartica.Opet Vucko i Brnabiceva izmislili kako ce da pljackaju narod.Ja sa mojom karticom izdatom u Bank Austria pidizem novac u citavoj EU bez provizije a samo mi u Srbiji naplate i do 30 € u odvisnosti koji iznos odizem.Koji lopovi.Pa sad jos i ovo??????

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.