Gradonačelnik Niša Zoran Perišić saopštio je da „grad poštuje najnovije mere“ Upravne inspekcije Ministarstva pravde koje pored ostalog nalažu da u gradskoj upravi bude otpušteno 70 službenika koji su zaposleni na određeno vreme suprotno Zakonu o radu.

On je ocenio da „grad upravo postupa po naloženim merama“ iako većina ovih službenika i dalje dolazi na posao, uprkos tome što je Upravna inspekcija još u oktobru prošle godine, kada je obavila nadzor, naložila da budu otpušteni, odmah ili najkasnije za mesec dana, u zavisnosti od slučaja.

– Nekima od tih radnika je istekao radni odnos na određeno vreme, pa više ne rade, a neki od njih još uvek rade. Ali, kako bi ispoštovali mere Upravne inspekcije, za sva ta radna mesta raspisani su konkursi za njihovo popunjavanje na neodređeno vreme, a da li će na njima pobediti ljudi koji su do sada radili na određeno, ili neki drugi, mi to u ovom momentu ne znamo. Pošto je 7. decembra stupio na snagu novi Zakon o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, koji zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru izuzev uz saglasnost Komisije Vlade, mi smo zatražili takvu saglasnost i Komisiji poslali konkursnu i drugu dokumentaciju. Ne želimo da ostanemo bez 70 radnika u gradskoj upravi, to je nemoguća misija, oni su nam potrebni. Uostalom, broj radnika u gradskoj upravi tokom 2013. nije povećan – rekao je Perišić za Danas.

Upravna inspekcija je, inače, utvrdila da je pri zapošljavanju 70 radnika u gradskim upravama i službama prekršen član 37 Zakona o radu, koji predviđa da se na određeno vreme mogu zaposliti samo oni koji obavljaju sezonske poslove, rade na određenom projektu, zamenjuju privremeno odsutnog radnika, kao i ukoliko to diktira povećani obim posla, što nije bio slučaj. Ovi radnici su prvi put bili zaposleni u vreme prethodne (DS, URS, SPS) i sadašnje vlasti (SNS, SPS, URS), a praksa je bila da im se ugovori o radu produžavaju. Upravna inspekcija utvrdila je i da je u 13 gradskih upravi i službi nezakonito zaposleno još 70 radnika koji rade na neodređeno vreme, ali u tim slučajevima nije izrekla mere, već će o njima „obavestiti Ministarstvo finansija“.

Kako se procenjuje, od dolaska nove gradske vlasti, sredinom 2012. godine, u javnom sektoru u Nišu zaposleno je više stotina novih radnika. Upoređivanjem budžeta za prošlu i ovu godinu može se utvrditi da su u lokalnom javnom sektoru zaposlena 392 radnika, ali je broj novozaposlenih veći jer u tu cifru nisu ušla zapošljavanja u nekoliko najvećih gradskih preduzeća, kao ni u pet gradskih opština.

Prema podacima Ministarstva finansija, zaključno sa decembrom prošle godine, u gradskoj administraciji Niša zaposleno je i angažovano ukupno 1985 radnika, od kojih 1514 na neodređeno vreme. U ovom trenutku u gradskoj upravi ima 463 radnika iznad maksimuma koji pripisuje Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj upravi, zbog čega su Nišu, kao vid sankcija, umanjeni transferi iz republičkog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari