Novi Sad dobija novi terminal za brodove 1foto: Grad Novi Sad

Radovi na izgradnji novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice u luci Novi Sad počela je danas. Time će biti omogućeno da brodovi pristaju direktno uz nivo keja. Novi terminal će ujedno biti i skladište za kontejnere.

Oni će moći da se pakuju i odmah postavljaju na kamion ili voz, jer se očekuje da bude obnovljena i pruga koja prolazi kroz luku, rekao je direktor DP World-a Klaudio Negreanu. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dodao je da će ta investicija omogućiti lakši transport robe iz Novog Sada ka svim destinacijama.

Kompanija „DP World“ obavezala se da će uložiti 30 miliona evra u razvoj novosadske luke, prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, naglasivši da je to u interesu domaće privrede.

On je istakao da je u pitanju jedan od najvećih kontejnerskih terminala u Evropi, s obzirom da će biti izgrađeno deset silosa kapaciteta 40 hiljada kubnih metara, ali i da je pripremljeno još pola milajarde evra za investicije u rečnu infrastrukturu i da se očekuju ulaganja u Sremsku Mitrovicu, Prahovo i Beograd.

Kompanija „DP World“ kupila je i novi kran, mehanizaciju za utovar robe i brod Albatros i izgradila putnički terminal, za koji je izdvojeno pola miliona evra.

Direktor Negreanu kazao je da se u novosadsku luku ulaže sa ciljem da postane najvažniji terminal na Dunavu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari