tentfoto BETAPHOTO/EPS

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) podržali su danas mišljenja i stavove domaćih naučnih i stručnih instanci, posebno Naučnog saveta EPS, koji je jasno stavio do znanja da se protivi transformaciji EPS u akcionarsko društvo.

Privatizacija EPS nije rešenje za krizu nastalu katastrofalnim upravljanjem ovim preduzećem, ističu u saopštenju CEKOR i KORS.

„Samo letimičnim pregledom nekih od konsekvenci ovog poteza postaje potpuno jasno da je to nastavak štetne politike kojom se nastavlja sa otmanjem javne imovine, proširivanjem polja za zloupotrebu javnih sredstava i javne imovine i njenom preusmeravanju u privatne džepove, ali koji može da dovede i sigurno će dovesti do ozbiljnih ekonomskih i bezbednosnih konsekvenci za celo društvo Srbije“, naglašeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da je „EPS doveden na rub likvidnosti“ jer se kompanijom upravlja „iz jedne kancelarije u Srbiji“.

„Da bi se odgovornost za sve štete koje su nastale u poslednjoj deceniji zabašurila i maskirala, ovakav potez je iznuđen da bi se apsolutno neprihvatljivi i za dugoročnu bezbednost Srbije opasni potezi i poigravanje sa imovinom koju su gradile generacije građana Srbije“, ističu CEKOR i KORS.

Te dve organizacije naglašavaju da su prethodnih godina upozoravale da „se među uslovima kredita koje je neodgovorno uzimala vlada Srbije od EBRD-a i Svetske banke, posebno onih iz 2015. godine od 400 miliona evra kao ključni zahtev krije privatizacija EPS“.

Bilo je, ističu CEKOR I KORS, „potpuno jasno da se štetočinsko upravljanje, koje je posebno u periodu od 2015. bilo na snazi i koje je kroz veći broj povezanih negativnih i direktno štetnih aktivnosti opasno ugrozilo ne samo stabilnost same kompanije nego i kompletnu elektroenergetsku stabilnost, zapravo bilo vođeno idejom da se kompanija obezvredi i da se kroz probleme sa likvidnošću dovede u situaciju da bude podložna zahtevima za privatizaciju“.

„Ovakvim potezom privatizacije postaje jasno da se za potrebe EPS podižu krediti koje vraćaju svi građani Srbije, a da istovremeno profitabilni deo kompanije biva pripreman za privatizaciju“,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari