"Od 1. aprila nećemo imati kome da predamo mleko": Poljoprivrednici traže hitnu reakciju države 1Foto: Shutterstock/JelenaBekvalac

U roku od pet dana država bi morala da oslobodi viškove i zalihe u mlekarama, jer 1. aprila nećemo imati kome da predamo mleko, jer mlekare ne znaju gde će sa proizvodima koje imaju, kaže za Danas vlasnik farme krava i poljoprivrednik iz Banata Vukašin Baćina.

Banatski proizvođači zato, napominje on, zahtevaju od države da uvede interventni otkup mlečnih proizvoda za robne rezerve, ali i da se uvede prelevman na uvoz sira što je potrebno “koliko danas”.

To je u suprotnosti od onoga što je pre nekoliko dana, kako je preneo N1, Evropska komisija tražila u pismu od premijerke Ane Brnabić – da se ukinu prelevmani koji su uvedeni u februaru.

Vlada je 17. februara donela odluku da se uvede taksa na uvoz mleka od 15 dinara po litri mleka i 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva, ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.

Evropska komisija je Srbiji zamerila što nije konsultovala EU pre uvođenja prelevmana kao i da nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje.

Baćina kaže za Danas da EU nema pravo da se buni, jer je i u SSP jasno navedeno da država Srbija ima pravo da uvodi prelevmane na robu kada je problem u damping ceni.

“EU nema pravo da se buni, a Vlada treba da kaže da je morala da interveniše zbog prekomernog uvoza, da bi zaštitila svoje proizvođače koji su u ogromnom problemu”, ističe naš sagovornik.

On objašnjava da uvoznici uvoze sir za 2,7 evra po kilogramu ili 320 dinara, a proizvodnja kilograma kačkavalja mlekaru košta 700 dinara, što je cena koštanja bez njihove zarade.

“Država mora hitno da uvede prelevman na uvoz sira od minimum 330 dinara po kilogramu da naše mlekare mogu da budu konkurentne uvoznicima. Za deset dana imaćemo ogroman problem jer poljoprivrednici više neće imati kome da predaju mleko zato što su mlekare pune zaliha i nemaju više prostora da kupuju”, napominje Baćina.

Problem će, kako kaže, imati ne samo mlekare, već i zaposleni u mlekarama, ali i potrošači i prerađivači.

“Danas sam video u prodavnici litar i po mleka košta 220 dinara, a oni ga kupe u proseku za 55 dinara po litri. Kolika je to onda marža? Mlekare otkazaju kupovinu od domaćih proizvođača jer imaju sir koji kupuju za 2,7 evra, a isti prodaju po 2.000 dinara. Država mora jasno da trgovinskim lancima ograniči maržu po litri mleka, kilogramu sira”, ističe Baćina.

On kaže da trgovci ne treba da rade u minusu, već da ne bi trebalo da se “enormno bogate”, a da svi ostali trpe, zbog čega je to stvar koju država mora da reši.

Iako iz Vlade nije bilo reakcija na “prekor” koji je stigao iz Brisela ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je na Kopaonik biznis forumu pre nekoliko dana podsetila na situaciju sa poremećajem tržišta mleka, kada je došlo do nestašice, zbog čega je država morala da reaguje.

Država je tada, kako je rekla Tanasković, povukla potez i donela meru koja nije popularna i koju brane jer smo “došli u situaciju da se naše mleko prosipa, a to ne sme da se desi“.

Tanasković je rekla kako je primarnim proizvođačima podignuta cena subvencija na 15 dinara po litri mleka, te da su povećane subvencije po grlu na 30.000 dinara, kao i da je Vlada pripremila još mera za nabavku novih steonih junica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari