Sastanku u zgradi gradske uprave, na kojem se razgovaralo o mogućnostima ponovnog zapošljavanja bivših radnika nekadašnje „Zastavine“ fabrike automobila, od 35 pozvanih, juče je prisustvovalo tek osam kragujevačkih firmi.

U rukovodstvu Kragujevca ipak ne odustaju od traganja za rešenjem. Reč je o radnicima koji su početkom 2011. nakon ulaska Fijata u „Zastavu“, uz odgovarajući socijalni program, prešli na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, gde su proveli dve godine i potom završili na ulici. Njima nije pomogao ni protokol „Zastavinih“ sindikata i nadležnih u Vladi Srbije da će oni, ili njihova deca imati prednost prilikom zapošljavanja kod Fijatovih kooperanata.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović da su mnoge porodice bivših radnika „Zastave“ egzistencijalno ugrožene. Grad je, prema njegovim rečima, učinio sve što je mogao da pomogne tim ljudima, i sada je na potezu država. Podsetimo da je Udruženje bivših radnika „Zastave“ ovih dana pokrenulo inicijativu „40 plus“ kojom Vladi Srbije predlažu da problem prekobrojnih kragujevačkih i srpskih trudbenika, koji su bez posla ostali u procesu privatizacije, rešava stimulisanjem poslodavaca da ih ponovo zapošljavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari