Od naredne godine ”plavi energent” za srpsko tržište bar duplo skuplji 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

U nedavnom telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin, obećao je da će naša zemlja imati dovoljne količine ruskog gasa ali nije rekao ono što potrošače najviše interesuje, a to je po kojoj ceni će ga Srbijagas kupovati od Gasproma.

Stručna javnost kaže da građani treba da se pripreme na to da će ta cifra skočiti bar duplo.

Ono što je izvesno je da je će od 1.januara važenje dugoročnog ugovora o snabdevanju gasom iz Rusije, kada je reć o tržištu Srbije, biti produžen za još šest meseci. Taj gas će Gasprom, ruski državni gigant, Srbiji prodavati po aktuelnoj ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Ono što se postavlja kao problem je to što, bar sudeći po izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbijagas u ovom trenutku mora da uvozi neplanirano dodatne količine gasa iz Rusije. Stručna javnost ističe da je to zbog prekomernog trošenja „plavog energenta“ iz podzemnog skladišta „Banatski dvor“ usled kašnjenja remonta bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu koji je u tom periodu bio van pogona pa je gas iz našeg jedinog podzemnog skladišta trošen za proizvodnju struje u „Panonskim termoelektranama – toplanama“.

Ono što je nepoznanica je po kojoj ceni kupujemo nedostajuće količine gasa od Moskve i koliko one iznose. O ceni nadležni uporno ćute a kada je reč o količinama informacije su kontradiktorne. Po jednoj varijanti reć je o šest miliona kubnih metara gasa dnevno a po drugoj četiri miliona kubnih metara.

Obe cifre je izneo predsednik Vučić. Ako se uzme u obzir da eksperti tvrde da je cena po kojoj Gasprom „plavi energent“ prodaje Srbiji 790 dolara za 1.000 kubnih metara gasa dnevno za dodatne količine Srbijagas plaća 4,7 miliona dolara ili 3,1 milion dolara u zavisnosti koja je od dve izjave Aleksandra Vučića tačna.

Shodno tome, srpska strana vodi pregovore sa Moskvom o sklapanju dugoročnog ugovora koji bi Srbiji obezbedio bolju cenu gasa za dodatne količine od one koju sada plaća. Takođe, potrebno je postići dogovor i o ceni ruskog gasa za Srbiju nakon što istekne produžetak aktuelnog ugovora sredinom sledeće godine.

Sudeći po izjavama, koga bi drugog nego predsednika Vučića, cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara se neće moći održati ali će se srpska strana boriti da ona i dalje ostane „povoljna“. Stručna javnost pak ističe da će se cena povećati bar duplo što će znatno povećati troškove Srbijgasa, ali bi i pored skoka Beograd njome trebalo da bude zadovoljan, s obzirom na nivo berzanskih cena koje premašuju 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ističe da će ruska strana, Beogradu najverovatnije ponuditi formiranje nove cene po takozvanoj naftnoj formuli.

– U praksi to znači da se cena gasa diže nakon što se poveća cena nafte na berzama. To ne znači da gas poskupljuje tog trenutka već, shodno onome što naftna formula predviđa, za devet meseci. Tada će Srbija plaćati gas sasvim sigurno po većoj ceni nego što ga plaća sada po važećem ugovoru. Realno je očekivati da se ona formira na nivou između 400 i 500 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Mislim da bi Srbija trebalo da bude zadovoljna tom cenom – navodi naš sagovornik.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović se slaže sa ocenama da cena gasa za Srbiju neće ostati ista te da će se ona uvećati.

– Da imaju nameru da po aktuelnoj ceni gas prodaju Srbijagasu i nakon što produžetak ugovora od šest meseci istekne Rusi bi se o tome već izjasnili. U tom slučaju ne bi oročavali trajanje tog aranžmana na šest meseci.

Jednostavno, činjenica da zeleni u novoj nemačkoj koalicionoj vladi sprečavaju puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ utiče na rast cena gasa na berzama. To je razlog zašto Gasprom podiže i cene koje formira na osnovu dugoročnih ugovora. S obzirom na visine berzanskih cena Rusi će ponuditi cenu za srpsko tržište od između 400 i 600 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Za rusku stranu su količine koje mi potražujemo suviše male a Moskva ima i strateške interese na ovim prostorima i zbog toga cena neće biti veća od te – procenjuje Gavrilović.

Energetski analitičar Goran Radosavljević kaže za Danas da je veoma nezahvalno prognozirati cene po kojima će Rusi u narednom periodu prodavati gas našoj zemlji ali ističe da će ta cena svakako biti bolja od one po kojoj se plaća trenutno interventni uvoz gasa zbog nedovoljnih količina za potrebe industrije i potrošača u Srbiji.

– Složio bih se da nova cena nikako ne bi mogla da bude ispod 400 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. To je opet niže od cene po kojoj Srbijagas sada plaća nedostajuće količine pa bi po tom osnovu srpska strana trebalo da bude zadovoljna njenim iznosom. Naravno, za nju će biti potrebno izdvojiti više novca nego što je planirano aktuelnim ugovorom sklopljenim sa Moskvom ali nije bilo realno očekivati da taj iznos može da važi i dalje. Smatram da Srbijagas u ovom trenutku ne bi trebalo ni da sklapa neki novi dugoročni ugovor o cenam gasa iz prostog razloga što bi u jednom trenutku cene gasa na berzama trebalo da počnu da padaju što znači da bi u toj situaciji Beograd mogao da izdejstvuje povoljniju cenu gasa od Moskve nego što je to sada slučaj – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari