OPEK veruje u potražnju za naftom uprkos ekonomskim izazovima 1foto EPA-EFE/RONALD WITTEK

Grupa zemalja proizvođača nafte OPEK zadržala je prognozu rasta globalne potražnje za naftom za 2023. godinu nepromenjenom već četvrti mesec, iako je upozorila da se svetska ekonomija suočava sa rastućom neizvesnošću i sporijim rastom u drugoj polovini godine, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

OPEK je zadržao svoju procenu potražnje za naftom koja je potrebna za balansiranje tržišta na 29,3 miliona barela dnevno, ukazujući na deficit u snabdevanju ako grupa nastavi da pumpa po stopi iz maja i napravi daljnja obećana ograničenja.

Svetska potražnja za naftom ove godine će porasti za 2,35 miliona barela dnevno (mbd), ili 2,4 odsto, navodi OPEK, gotovo nepromenjeno u odnosu na 2,33 mbd prognoziranih prošlog meseca.

„Postoje sve veće neizvesnosti u vezi s ekonomskim rastom u drugoj polovini 2023. usled tekuće visoke inflacije, već povišenih ključnih kamatnih stopa i zategnutih tržišta rada“, navodi OPEK. „Štaviše, još uvek je nejasno kako i kada bi geopolitički sukob u istočnoj Evropi mogao biti rešen“, dodaje se u izveštaju.

OPEK je zadržao svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. na 2,6 odsto i naveo da se zamah usporava.

Referentna vrednost nafte Brent je dodatno porasla nakon objavljivanja izveštaja, popevši se iznad 73 dolara po barelu.

Izveštaj je, takođe, pokazao da je proizvodnja nafte OPEK-a pala u maju, odražavajući uticaj ranijih smanjenja proizvodnje koje je obećao OPEK +, kao i neke neplanirane prekide.

U izveštaju OPEK-a navodi se da je njegova proizvodnja u maju pala za 464.000 bd, na 28,06 mbd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari